Omakotitalossa asuvat Elina ja Henri vaihtoivat sähkösopimuksen, kun hinnat räjähtivät – ”Otimme takkiin, mutta parempi tämäkin”

Lahdessa asuva pariskunta kertoo, että tämän vuoden sähkölaskut ovat kaksinkertaistuneet viime vuodesta.

Elina Innaselle ja hänen avopuolisolleen Henri Syyslahdelle pörssisähkön hinnannousu on näkynyt lompakossa selvästi.

10.12.2021 18:15

Lahden keskustan kupeessa Möysässä asuva Elina Innanen kertoo viime kuukausien olleen karua aikaa omakotitalossa asuvan perheen lompakolle.

Miehensä Henri Syyslahden sekä 9-kuukautisen Viljo-poikansa kanssa asuva 32-vuotias Elina kertoo pariskunnan asuneen nykyisessä asunnossaan vuodesta 2016.

Olympiavuonna 1952 valmistuneessa talossa on asuinneliöitä 119. Kokonaisuudessaan eli esimerkiksi kellari mukaan lukien neliötä on 190.

Perheellä on ollut pörssisähkösopimus vuodesta 2019, ja se on toiminut hyvin tähän vuoteen asti.

– Tänä vuonna hinnat ovat räjähtäneet. Toki keväällä oli edullisempiakin hetkiä, mutta kyllä tämä on ollut todella kallis vuosi.

Hoitovapaalla helmikuun loppuun asti oleva Elina kertoo, että tämän vuoden sähkölaskut ovat kaksinkertaistuneet viime vuodesta.

– Viime vuonna meillä meni sähköön 750 euroa, ja tänä vuonna tähän mennessä on mennyt toistaiseksi 1 400 euroa. Tästä puuttuu vielä joulukuu, joka luonnollisesti on kallis kuukausi myös, Innanen toteaa tarkoittaen kylmiä säitä.

Kyseisessä summassa ei ole sähkönsiirtoon meneviä summia.

– Ainahan Suomessa yleisesti puhutaan, että sähkön hinta on kallista, mutta tänä syksynä se on ollut ihan todellisesta.

Avopuoli Henri ja yhdeksänkuukautinen Viljo-poika lisäävät puita takkaan, jotta sähkö ei tarvitse käyttää niin paljoa.

Nyt Elina kuitenkin iloitsee, sillä perhe on saanut neuvoteltua sähköyhtiönsä kanssa kiinteän sopimuksen ja pääsee näin pois pörssisähkön kurimuksesta. Helppoa prosessi ei kuitenkaan ollut.

– Itse vaihtaminen oli helppoa, mutta kyllä tuo selkeästi koskettaa monia. Puhelimella emme päässeet läpi lainkaan, ja sähköpostiinkin tuli ilmoitus ruuhkasta.

Elina kertoo tehneensä miehen kanssa kahden vuoren määräaikaisen sopimuksen, jossa sovittiin kilowattitunnin hinnaksi 7,5 senttiä.

– Totta kai se sitoutuminen kiinteään sopimukseen tuntuu hieman inhottavalta, mutta minkäs teet tässä vallitsevassa tilanteessa.

– Luku ei ole pieni sekään, mutta selkeää säästöä siihen nähden, että viime kuussa kilowattitunti oli peräti 12 senttiä.

Viime vuonna asiat olivat toisin, kun kilowattitunti oli keskiarvolta 3,5 senttiä.

– Otimme takkiin, mutta parempi tämäkin, Elina naurahtaa.

Hän kertoo, että laskut olisivat olleet vieläkin isompia, jos perheellä ei olisi kotona esimerkiksi takkaa jokaisessa kerroksessa ja puulämmitteistä saunaa.

Elina tiedostaa, että hänellä ja hänen miehellään ovat asiat kuitenkin isossa kuvassa hyvin.

– Tässä meidänkin alueellamme asuu jonkin verran eläkeläisiä, ja kannan kyllä heidän puolestaan huolta näistä massiivisista hinnannousuista, hän tuumii.

Lahden Möysässä asuvalla perheellä on kotonaan sähköhellan lisäksi myös puuhella, joka onkin ollut enenevissä määrin käytössä viime aikoina.

Ennen kiinteään sopimukseen siirtymistä Elina ja Henri tekivät omia pikku temppuja säästääkseen arjessa.

– Otimme kellarista lattialämmityksen pois, käytimme enemmän takkoja ja keittiössä lämmitimme puuhellalla sähköhellan sijaan.

– Kylpyhuonetta olemme lämmittäneet saunalla kylvettäessämme Viljoa.

Elina kertoo heidän seuranneen myös tarkasti sähkön tuntikohtaisia hintoja. Henri latasi muun muassa kännykkäänsä sovelluksen, joka seuraa hintoja ja ilmoittaa aina nousuista.

– Kännykkä vilkkui koko ajan. Kymmenen kertaa päivässä tuli ilmoitus kännykkään, että taas on sähkönhinta noussut entisestään.

– Eihän siinä seuraamisessa ollut mitään järkeä, mutta kyllä se näyttäytyi vielä voimakkaammin, kun sen hinnannousun huomasi omin silmin.

Elina Innanen kertoo, että yhdellä sanalla sanoen vuosi ja erityisesti syksy on ollut perheelle sähkön hinnan osalta ”shokki”.

Nyt tilalla on helpotus, vaikka mistään viime vuosien takaisista sähkölaskuista ei voi hetkeen unelmoida.

Onko sinulla kotona pörssisähkö? Haluatko jakaa vinkkejä, millä tempuilla ole sähkönkulutuksessa säästänyt. Laita viestiä osoitteeseen miikka.kaskinen@is.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?