Taksinkuljettajille takuupalkka - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Taksiyhtiö houkuttelee kuljettajia takuupalkalla

Pätevistä taksinkuljettajista on nyt pulaa. Taksiyritys Menevä houkuttelee työvoimaa kiinteällä pohjapalkalla.

Pikkujoululiikenne tuo takseille jälleen kysyntää.

7.12.2021 16:32

Taksiala on kärsinyt monen muun alan tavoin koronapandemiasta. Pandemian ollessa pahimmillaan kyydit vähenivät selvästi normaaliaikoihin verrattuna.

Moni taksinkuljettaja onkin vaihtanut kyydittävien puutteessa alaa. Nyt talouden elpyessä ja kuljetusten lisääntyessä päteviä kuskeja ei ole tarpeeksi.

– Sellaista viestiä on tullut, että kuljettajapulaa on, sanoo Taksiliiton tiedottaja Anne Jormanainen.

– Kuten monella muullakin alalla, on myös taksialalla ollut mullistusta koronan myötä. Ihmisiä on jouduttu irtisanomaan ja lomauttamaan, kun ei ole ollut töitä.

Taksiyritys Menevä kertoo ratkovansa kuljettajapulaa palkkauksella. Yritys pyrkii houkuttelemaan uusia kuskeja 2 500 euron takuupalkalla, joka koskee yhtiön mukaan ainakin kahta ensimmäistä kuukautta.

Toimitusjohtaja Tuomo Halmisen mukaan yrityksellä olisi nyt tarvetta kymmenille kuskeille.

Hänen mukaansa taksikysyntä on lähtenyt selvästi elpymään. Kun alalla tuntui pahimpaan korona-aikaan olevan ylikapasiteettia, on tilanne nyt kääntynyt toiseen suuntaan.

– Nyt ollaan tilanteessa, ettei kyydeille välttämättä löydy ajajia. Alalle tarvitaan uusia ihmisiä ja uskomme, että kiinteät ja varmat tulot ovat sellainen asia, jolla pystytään ihmisiä alalle vetämään.

Takuupalkka ei ole taksialalla yleistä, sillä yleensä kuljettajilla on prosenttipohjainen palkka eli mitä enemmän kyytejä, sitä enemmän palkkaa. Tällä on myös kääntöpuolensa: mitä vähemmän kyytejä, sitä laihempi palkkapussi.

– Monesti on provisiopalkalla olevia kuljettajia, joita on palkattu vähän kuin tolpalle odottelemaan. Tämä ei välttämättä houkuttele alalle ulkopuolisia ihmisiä, vaikka töitä olisi taas tarjolla, Halminen sanoo.

Vaikka hyvinä aikoina provisiopalkalla voi pärjätä hyvinkin, tuo takuupalkka Halmisen mukaan kuljettajalle turvallisuutta.

– Pitkällä tähtäimellä on tarkoitus tarjota samanlaiset työehdot, joilla muukin palveluala toimii.

Helsingin Taksipalvelu on käyttänyt takuupalkkaa jo aiemmin. Yhtiö tuottaa palveluja Menevälle, Taksi Helsingille ja Matkapalvelulle. Yhtiö kertoo tarjoavansa kuljettajilleen takuupalkkaa sekä sen lisäksi provisiopalkkausta.

Helsingin Taksipalvelun taksinkuljettajan bruttopalkka kuukaudessa on noin 1 500 – 3 500 euron haarukassa. Tämä riippuu muun muassa työvuoroista.

– Aiemmin takuupalkassa on ollut kyse enemmän takalaidasta, nyt Menevän takuupalkka on sellainen, että sillä voi jo elääkin, Halminen sanoo.

Takuupalkalla pyritään houkuttelemaan kuljettajia etenkin lentokenttäkuljetuksiin. Menevä aloittaa vuodenvaihteen jälkeen Helsinki-Vantaan lentoasemalla oman taksikaistansa sähköautoilla.

Menevä on sijoittanut tuleviin sähkötakseihin ja latauspisteisiin yhteensä noin seitsemän miljoonaa euroa. Palvelu tulee melkein kaksinkertaistamaan pääkaupunkiseudun sähkötaksien määrän ja työllistämään 160 taksinkuljettajaa.

klo 19.45: tarkennettu takuupalkan määräaikaa.

Lue lisää: Poliisi huolissaan taksi­kuskien seksuaalirikos­epäilyistä: ”Rikos­ilmiöllä varmaan jotain tekemistä taksi­uudistuksen muutosten kanssa”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?