"Osakemarkkinoilla ei ole kuplaa", arvioi Nordean päästrategi Antti Saari - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Osakemarkkinoilla ei ole kuplaa", arvioi Nordea – tässä perustelut

Tänä vuonna kurssit ovat nousseet liki 20 prosenttia, mitä monet pitävät liioitteluna.

Marraskuun viimeisenä päivänä osakurssit laskivat.

7.12.2021 13:38

Tänä vuonna on puhuttu paljon osakemarkkinoiden kuplasta. Termi oli esillä etenkin alkuvuodesta, mutta näyttää nousseen pintaan taas vuoden viimeisinä kuukausina. Nordean pankin päästrategi Antti Saari ottaa asiaan selkeän kannan. Osakemarkkinoilla ei ole kuplaa, analyysin väliotsikossa lukee selvin sanoin.

Kuplapuheita ruokkii osakkeiden arvostustason nousu etenkin koronakriisin jälkimainingeissa. Saaren mukaan kuplakeskustelussa kuitenkin unohtuu helposti muutamia tärkeitä asioita.

– Ensinnäkin arvostuskertoimet ovat olleet laskussa viime vuoden syyskuusta lukien. Tyypillisesti arvostuskuplien muodostuessa kertoimet nousevat kuukaudesta toiseen melko ripeästi, Saari kirjoittaa Nordean viikkokirjeessä sijoittajille.

Hän huomauttaa, että arvostuskertoimet ovat laskeneet kurssinoususta huolimatta, koska yritysten tulokset ovat nousseet vielä kurssejakin nopeammin.

– Lisäksi osakkeiden riskilisä on itse asiassa korkeampi kuin viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana keskimäärin toisin kuin muilla omaisuuslajeilla, perustelut jatkuvat.

Riskilisä tarkoittaa lisätuottoa, jota sijoittaja voi odottaa riskinotosta sijoittaessaan esimerkiksi osakkeisiin.

– Vaikka monet pitävät viimeaikaista kurssinousua liioiteltuna, tässä kokonaistarkastelussa vaikuttaisi ennemminkin siltä, että kurssikehitykseen suhtaudutaan hyvin varoen, mikä osaltaan tukee kurssinousua myös jatkossa, Saari arvioi.

Esimerkiksi Yhdysvaltain osakkeita laajasti seuraava S&P 500 -osakeindeksi on noussut vuoden alusta 22,3 prosenttia ja teknologiaa seuraava Nasdaq 18,1 prosenttia. Helsingin pörssin 25 vaihdetuinta osaketta seuraava OMXH 25 -indeksi on noussut vuoden alusta 19,8 prosenttia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?