SK: Teollisuusvaikuttaja Timo Prihti on kuollut - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

SK: Teollisuus­vaikuttaja Timo Prihti on kuollut

Sampo-Rosenlewin puimuritehtaan perustajana tunnettu Prihti sai pari viikkoa sitten sairauskohtauksen.

Timo Prihti tunnettiin Sampo-Rosenlewin puimuritehtaan perustajana.

4.12.2021 13:04

Porilainen teollisuusvaikuttaja Timo Prihti on kuollut 77-vuotiaana, kertoo Satakunnan Kansa verkkosivuillaan.

Lehden mukaan Prihti kuoli lauantain vastaisena yönä. Hän oli ollut saattohoidossa parin viikon takaisen aivoinfarktin jäljiltä.

– Se oli tietysti omaisille armollinen tapa lähteä. Saimme jättää jäähyväiset hänelle, poika Jali Prihti toteaa SK:lle.

Pojan mukaan Prihti eli aktiivista elämää sairauskohtaukseensa saakka.

– Hän pyöräili paljon. Hänellä oli hyvä peruskunto.

Lue lisää: Porilainen pohatta ja kartanon­herra on oman tiensä kulkija – kiinalaiset hämmentyivät, kun kuski istahti neuvottelu­pöytään

Timo Prihti eli aktiivista elämää sairauskohtaukseensa saakka, hänen poikansa kertoo Satakunnan Kansalle.

Teollisuusneuvos Prihtiä on kuvailtu persoonalliseksi yritysjohtajaksi. Hän muutti konepajassaan yrityskulttuuria, ja Ensio Hytösen Sammon takojat – Sampo-Rosenlew Oy 1991–2020 -kirjan mukaan yrityksessä alettiin puhua kolmesta ässästä: siisteys, selkeys ja sitouttaminen.

Prihti syntyi Satakunnassa Kiikassa, nykyisessä Sastamalassa vuonna 1944 maanviljelijäperheeseen keskimmäiseksi pojaksi. Myös perheen esikoinen Aatto Prihti on tunnettu talousvaikuttaja, joka teki uraa muun muassa Sitran yliasiamiehenä. Olavi-veli ryhtyi viljelemään maata.

– Koneet kiinnostivat pikkupojasta lähtien. Kaikennäköisiä vehkeitä purettiin ja joskus saatiin koottuakin, Timo Prihti muisteli hiljattain Taloussanomien haastattelussa.

Vuonna 1991 tehtaanjohtajaksi edennyt Prihti perusti Sampo-Rosenlew Oy:n ostettuaan puimuriliiketoiminnan Rauma Oy:ltä. Sampo-nimi oli perua leikkuupuimureista, joista ensimmäinen, Sampo 657, oli valmistunut 1957.

Yrityksen arvo on 30 vuoden aikana noussut merkittävästi, sillä kahden yrityskaupan yhteenlaskettu arvo on 60 miljoonaa euroa. Prihtin perheen nettoama raha pistettiin takaisin vahvistamaan yrityksen tasetta. Prihtit jäivät yhä vähemmistöosakkaiksi.

Jätettyään toimitusjohtajan tehtävät Prihti oli hetken mukana paikallispolitiikassa. Vuonna 2012 hänet valittiin Porin kaupunginvaltuustoon.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?