Teollisuusliitto: Ylityökielto koko teknologiateollisuuteen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Teollisuusliitto: Ylityökielto koko teknologiateollisuuteen – varoittaa raskaammista työtaistelutoimista

Myös YTN ja Pro julistavat ylityökiellon teknologiateollisuudessa ensi yöstä alkaen.

3.12.2021 12:14

Teollisuusliitto julistaa koko teknologiateollisuuden ja malmikaivosten sopimusaloja koskevan ylityökiellon sekä työnantajan aloitteesta tapahtuvan vuoronvaihtokiellon voimaan 4. joulukuuta kello 00.00 alkaen.

Ylityökielto ja työnantajan aloitteesta tapahtuva vuoronvaihtokielto ovat voimassa 19. joulukuuta kello 24.00 asti. Ylityökielto ei koske hätätyötä eikä töitä, jotka ovat välttämättömiä hengen ja terveyden turvaamisen kannalta.

Teollisuusliiton tiedotteen mukaan neuvottelut Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n kanssa eivät ole edenneet palkkaratkaisun osalta toivotulla tavalla. Neuvottelut keskeytyivät 30. marraskuuta osapuolten yhteisellä päätöksellä.

– Työnantajapuolen tarjoukset tarkoittavat ostovoiman merkittävää heikennystä alan työntekijöille. Tätä Teollisuusliitto ei voi hyväksyä, tiedotteessa sanotaan.

Teollisuusliitto kertoo haluavansa jatkaa neuvotteluita neuvottelutuloksen aikaansaamiseksi Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n kanssa. Samalla liitto kuitenkin katsoo, ettei neuvottelupöytään kannata palata ilman turvautumista työtaistelutoimenpiteisiin.

Teollisuusliitto varoittaa myös raskaammista työtaistelutoimista.

– Liitto on valmistautunut tätä hetkeä varten keväästä Teknologiateollisuus ry:n taannoisista ratkaisuista lähtien. Olemme valmiita.

Myös Ylemmät Toimihenkilöt YTN julistaa ylityökiellon teknologiateollisuudessa 4.–19. joulukuuta väliseksi ajaksi. Myös vapaa-ajalla matkustaminen työasioissa on kielletty kyseisenä ajankohtana.

Ylityökiellon tavoitteena on vauhdittaa Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n kanssa käytäviä neuvotteluja uudesta työehtosopimuksesta.

YTN:n puheenjohtaja Teemu Hankamäen mukaan painostustoimien aloittaminen on tarpeen, koska neuvotteluissa tarjolla oli reippaasti inflaatioennusteen alittava palkankorotus. Kun työnantajalla ei tämän lisäksi ollut mitään valmiutta YTN:n tavoittelemaan yleiskorotukseen, neuvottelut eivät johtaneet tulokseen, hän sanoo tiedotteen mukaan.

YTN on Akavan yksityisen sektorin neuvottelujärjestö, joka vastaa ylempien toimihenkilöiden sopimustoiminnasta teollisuudessa, palvelualoilla ja järjestöissä.

Niinikään Ammattiliitto Pro on päättänyt ylityökiellosta teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksen soveltamisalalle. Aikataulu on sama kuin YTN:llä.

Pron mukaan Teknologiateollisuuden työnantajat on tarjonnut palkkaratkaisua, joka inflaatio huomioon ottaen heikentäisi sen jäsenten ostovoimaa.

Teollisuusliitto edustaa teknologiateollisuuden työntekijöitä, Pro toimihenkilöitä ja YTN ylempiä toimihenkilöitä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?