Sähkön hinta nousi kipurajoille – näillä vinkeillä saat selvää säästöä

Pörssisähkön hinta on ollut nousussa jo kesästä lähtien ja loppuvuotta kohden nousu on vain kiihtynyt.

Pörssisähkön ostajalle rajut hintamuutokset näkyvät kukkarossa.

1.12.2021 6:00

Sähkön hinnat ovat nousseet kipurajoille. Tämä alkaa näkyä myös kuluttajan kukkarossa.

Pörssisähköstä joutui maanantaina illalla kello 18-19 välillä maksamaan yli 40 senttiä kilowattitunnilta. Verojen kanssa kuluttajahinta nousee yli 50 sentin. Yleensä näin korkeita lukemia ei ole nähty marraskuussa eikä edes talven paukkupakkasilla.

– Tällaisia lukemia ei ole esiintynyt edes joka vuosikaan, vaan suurimmillaan ollaan oltu noin 10-15 sentissä. Viime kesän jälkeen tukkumarkkinahinnat ovat kuitenkin olleet nousussa, toteaa Energiaviraston johtaja Antti Paananen.

Hintanousuun on vaikuttanut osaltaan Norjan ja Ruotsin kuivuus, joka on painanut vesivoimatuotantoa.

– Tänä vuonna vesitilanne on ollut Pohjoismaissa viime vuotta heikompi, Paananen sanoo.

Tuulivoiman kasvanut osuus tuotannosta on puolestaan merkinnyt sitä, että myös tuulettomuus voi aiheuttaa hintapiikkejä, kuten nyt näyttää tapahtuneen.

Vielä viime vuoden keväällä sähkön hinnat laskivat jopa poikkeuksellisen alhaisiksi, kun korona ja lauha sää vähensivät sähkön kysyntää ja vesitilanne oli Pohjoismaissa hyvä.

Ajoittain myös kova tuuli nosti tuulisähkön tarjontaa, jota ei nykyisellä teknologialla juuri pystytä varastoimaan.

– Tällöin hinta meni Suomessa pari kertaa jopa miinuksen puolelle ja oli yöllä monesti lähellä nollaa, Paananen sanoo.

Sähkön pörssihinnan hinnannousu liittyy eurooppalaisiin ja pohjoismaisiin sähkömarkkinoihin, joiden muutokset näkyvät myös Suomessa.

Suomen oma tuotanto ei riitä tyydyttämään pakkaskysyntää, vaan sähköä on tuotava muualta. Pohjolan sähkömarkkinat ovat entistä tiukemmin sidoksissa Euroopan markkinaliikkeisiin.

Euroopassa sähköä tuotetaan paljon fossiilisilla energianlähteillä, kuten kivihiilellä ja maakaasulla, jonka hinta on ollut nousussa. Myös päästöoikeudet ovat kallistuneet. Hinta liikkuu tällä hetkellä ennätyksellisessä 75 eurossa hiilidioksiditonnilta, kun vuosi sitten oltiin alle puolessa tästä.

Myös Euroopan kaasuvarastot ovat olleet alhaisella tasolla kylmän viime talven jälkeen.

– Euroopassa sähkön hinnat ovat olleet pitkin syksyä Suomea kovempia eli 20-30 senttiä kilowattitunnilta, Paananen sanoo.

Sähkön tulevan markkinahinnan ennustaminen ei kuulu Energiaviraston tehtäviin. Paananen esittää kuitenkin markkinoiden futuurihinnoitteluun perustuvan arvion, jonka mukaan hinnat pysyvät vielä tammi-maaliskuussa korkeina.

– Siitä eteenpäin loppuvuoden ja seuraavan vuoden ajan hintataso on markkinoiden odotusten mukaan jo alhaisempi, Paananen sanoo.

Kuluttajalle sähkön hinta muodostuu sähkön siirtohinnasta, varsinaisen sähköenergian hinnasta ja veroista. Sähköenergian hinta on vain noin kolmannes ja loppu tulee siirtohinnasta ja veroista. Siirtohintaa ei voi kilpailuttaa, koska siirrosta huolehtii yhdellä alueella vain yksi verkkoyhtiö.

Käytännössä vain noin yhdellä kymmenestä sähköasiakkaasta on pörssihintainen sähkösopimus. Sen laskussa pörssihinnan muutokset näkyvät suoraan.

Yleisempiä ovat kiinteä eli määräaikainen sopimus tai toistaiseksi voimassaoleva sähkösopimus.

Määräaikaisessa sopimuksessa määritellään etukäteen sähkön hinta ja kuukausimaksu sopimuskaudella. Tällöin sähkön hinnan nousu ei tuo ikäviä yllätyksiä, mutta toisaalta pörssisähkön halpeneminenkaan ei näy. Määräaikaisen sopimuksen sähkönmyyjää ei voi vaihtaa ennen kuin sopimuskausi on loppunut.

Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa sähkön hinta seuraa tukkumarkkinahintoja, mikä näkyy viiveellä laskussa.

Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen voi yleensä vaihtaa kahden viikon irtisanomisajalla.

Minkätyyppinen sähkösopimus olisi nyt kuluttajalle edullisin, kun sähkön hinta heilahtelee, asiantuntijayritys Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski?

– Viime vuosina pörssisähkösopimus on ollut kaikkein edullisin vaihtoehto. On ollut kovan tuulen hetkiä, talvet eivät ole olleet kylmiä, eikä hintapiikkejä ole ollut paljon, Suur-Uski sanoo.

Hänen mukaansa nyt turvallisemmalta näyttää määräaikainen sopimus.

– Se sitoo sähkön hinnan määräajaksi ja on myös kuluttajalle ennustettava. Nyt määräaikaisetkin sopimukset ovat tietysti kalliimpia kuin kolme-neljä kuukautta sitten.

Suur-Uski muistuttaa kuitenkin, että sähkön siirtomaksun ja verojen suuren osuuden takia pörssisähkön hintamuutokset eivät näy sähkölaskussa välttämättä niin suurina kuin voisi odottaa.

– Kuluttajan kannattaa tarkistaa minkälainen sopimusmuoto on ja mitä sähköstä todella maksetaan.

Pörssisähkön muutokset eivät näy heti valtaosalla asiakkaista. Esimerkiksi Helenin toistaiseksi voimassa olevan perussähkösopimuksen hinnoittelu tarkistetaan kolme kertaa vuodessa. Seuraava tarkistus on ensi vuoden alussa.

– Tästä lähti tieto asiakkaille jo kolme viikkoa sitten, joten pörssisähkön viime päivien heilahtelu ei ole vaikuttanut hinnoitteluun, sanoo Helenin myynti- ja asiakaspalvelujohtaja Anu-Elina Hintsa.

Perussähkön hinnoittelu on tällä hetkellä 7,97 senttiä kilowattitunnilta.

Helenin määräaikaisten 24 kuukauden Suomisähkö-sopimuksen uusien sopimusten hinta tarkistetaan viikoittain. Se on ollut 6,96 senttiä kilowattitunnilta viimeiset kaksi viikkoa huolimatta yksittäisistä päivämuutoksista.

Kuukausi sitten hinta samalla tuotteella oli 6,87 senttiä kilowattitunnilta eli tästä nousua on tullut vain noin 1,3 prosenttia.

Kotitalouden sähkölaskua voi pienentää kotikonsteillakin.

Näin säästät sähköä kotona:

1. Huoneen sisälämpötilan voi säätää 20-22 asteeseen. Tämä laskee sähkölämmittäjän lämmitysenergian tarvetta.

2. Lämpöpumpun oikea sijoitus ja mitoitus tuo säästöjä.

3. Kylpyhuoneen lattialämmityksen voi laittaa pois päältä, jos on pois kotoa pidempiä aikoja.

4. Ikkunoiden kautta karkaa lämpöenergiaa. Tämän takia verhot ja kaihtimet kannattaa pitää kovalla pakkasella kiinni niistä huoneista, joita ei käytä.

5. Astianpesukoneen vesi lämpiää sähköllä, joten astioita kannattaa pestä vain tarpeen mukaan.

6. Myös pyykinpesukone kuluttaa sähköä, joten mahdollisimman täysien koneellisten pesu on taloudellisinta.

7. Pakastin tai jääkaappi kuluttavat energiaa. Jääkaapille sopiva lämpötila on 5 astetta ja pakastimelle -18 astetta.

8. Sähkösaunassa kuumentaminen sataan asteeseen vie paljon energiaa. Kylpeminen 70-80 asteessa kuluttaa selvästi vähemmän sähköä.

9. Auton turhaa esilämmitystä tulee välttää ja tarkistaa ajastimen toiminta.

10. Perinteinen säästökeino on myös valojen sammuttaminen tyhjistä huoneista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?