Matkanjärjestäjät kertovat, miten omikron ja paheneva koronatilanne vaikuttaa joulun matkoihin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin omikron vaikuttaa joulun matkoihin – ”Thaimaa mietityttää asiakkaita”

Uusi koronamuunnos ei ole aiheuttanut peruutuksia suomalaisten matkoihin.

Kanarian saaret, Madeira ja Lappi vetävät puoleensa joulun viettäjiä.

2.12.2021 16:05

Ulkomaille joulunviettoon lähtevät suomalaiset ovat ottaneet rauhallisesti vastaan uutiset uudesta koronamuunnoksesta. Etelä-Afrikasta löytynyt omikron ei ole saanut aikaan peruutussumaa joulun eikä talven matkoihin.

– Muutamia yhteydenottoja on tullut asiakaspalveluun, että mitä jos haluaakin siirtää matkaa, TUI Finlandin viestintäpäällikkö Laura Aaltonen kertoo.

Matkanjärjestäjät eivät ole joutuneet omikronin takia perumaan joulumatkojaan, sillä joulun pakettimatkat ovat suuntautuneet Kanariansaarille, Madeiralle ja Thaimaahan, jonne uusi virusmuunnos ei ole aiheuttanut tiukennuksia.

Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Timo Kousa sanoo, että korona-aikana kyselyitä tulee muutenkin paljon asiakaspalveluun. Matkustajat tiedustelevat, minkälaiset ovat eri kohteiden maahan pääsyn edellytykset.

– Thaimaahan tehdään jo matkoja, mutta se mietityttää asiakkaita. Maa on heille epävarma asia, ja on vaikea saada tulkintaa, minkälaisia testejä siellä pitää olla. Paljon käydään keskustelua asiakkaiden kanssa.

Thaimaan matka vaatii paperisotaa.

Vaikka uuden virusmuunnoksen ärhäkkyydestä ei vielä tiedetä, omikron ei ole säikäyttänyt suomalaisia pakettimatkojen ostajia.

Aurinkomatkoilla päättyi maanantaina pitkä black friday -kampanja. Tieto uudesta koronamuunnoksesta ei toimitusjohtaja Timo Kousan mukaan vaikuttanut matkojen kysyntään, vaan matkoja myytiin yli odotusten.

Jotkut maat ovat omikronin takia sulkeneet rajansa, esimerkiksi Japani ei päästä maahan ulkomaalaisia.

Rajansa sulki myös Israel, jonne Aurinkomatkat markkinoi vielä syksyllä pakettimatkoja. Israelin matkailukausi olisi jäänyt niin lyhyeksi, että Aurinkomatkat katsoi parhaaksi perua kaikki Israelin matkansa jo ennen koronamuunnoksen ilmaantumista.

Lue lisää: WHO toppuuttelee matkustus­rajoituksia: eivät estä omikronin leviämistä

Matkoja Aurinkomatkat on joutunut perumaan Itävaltaan, jossa vallitsee koronasulku ja hotellit ovat menneet kiinni.

– Marokkokin laittoi rajat kiinni kahdeksi viikoksi, mutta meillä ei ole matkoja Afrikkaan, TUI:n Laura Aaltonen huokaa.

Aaltonen arvelee, että matkakohteita on toistaiseksi sen verran vähän, ettei uusi koronamuunnos vielä niin hetkauta markkinoita.

Kanarian saaret on talvella suomalaisten suosituin ulkomaankohde.

Suomalaisten joulumatkat suuntautuvat etupäässä Kanariansaarille. Kanarialle pääsee helposti, jos voi esittää EU:n koronatodistuksen.

Kotimaan kohteet ovat Kousan mukaan myyneet koko ajan hyvin. Kotimaan kohteet tulivat myyntiin vuosi sitten kesällä.

– Kotimaa myy meillä tasaisesti, joka viikko tulee varauksia. Ei se ole mitään isoa myyntiä, puhutaan muutamista tuhansista matkustajista tulevalle talvikaudelle.

Ulkomaan matkailussa kasvu on reippaampaa.

– Jouluksi lisäsimme lennon Madeiralle. Joulun ajankohdalle on vielä paikkoja, mutta niiden kanssa pitää olla nopea.

Lapin matkojen kysyntä on pysynyt tasaisena.

Tjäreborgin Suomen maajohtaja Jessica Virtanen sanoo, että melkein kaikki joulun matkat on myyty.

Kanariansaaret on suosituin joulukohde. Joulumatkoja tehdään myös Madeiralle.

Virtasen mukaan vain muutama hajapaikka on enää jäljellä.

– Jonkin verran meille tulee kyselyitä koronasta, mutta tällä hetkellä uudesta muunnoksesta ei vielä hirveästi tiedetä. Seuraamme tilannetta, miten maat suhtautuvat ja tuleeko muutoksia eri maiden koronarajoituksiin.

Espanjan ja Kanariansaarten maahan tuloon uusi koronamuunnos ei ole toistaiseksi aiheuttanut muutoksia.

Joulukuussa uusina kohteina avautuvat muun muassa Kap Verde ja Thaimaa, jonne järjestävät matkoja TUI ja Tjäreborg.

Thaimaan matka vaatii Virtasen mukaan vähän enemmän paperityötä. On oltava todistus kahdesta koronarokotteesta, negatiivinen testitodistus ja täytettävä maahantulokaavake.

Palmusaaret, hiekkarannat ja meri houkuttelevat Thaimaan rantakohteisiin.

Korona on pysäyttänyt lähes kahdeksi vuodeksi suomalaisten ulkomaan matkailun ja patoutunutta kysyntää on markkinoilla.

Matkatoimistoissa on huomattu, että ulkomaan matkojen kysyntä lisääntyy koko ajan. Syksyllä Tjäreborg joutui lisäämään joulun Kanarian matkoja.

Lue lisää: Maailman terveys­järjestö korjasi suositustaan: kehottaa yli 60-vuotiaita, jotka eivät ole täysin rokotettuja, välttämään matkustamista

– Uskoisin, että ihmisillä on matkustusnälkää, mutta osa ihmisistä on vielä varovaisia ja odottaa. Jos tulee hyvin paljon koronauutisia, se voi aina hetkellisesti vaikuttaa kysyntään, Jessica Virtanen arvioi.

Yksi epävarmuutta aiheuttava tekijä on EU:n koronapassi. EU on väläyttänyt, että koronapassin voimassaolo olisi yhdeksän kuukautta.

– Sitä me joudumme seuraamaan, mutta nythän me odotamme myös Suomen hallituksen päätöksiä koskien kolmansia rokotuksia. Jotkut suomalaisista ovat jo saaneet kolmannen rokotteen ja varmaan se tulee kaikille, Tjäreborgin Virtanen selostaa.

Kolmas koronarokote muuttaa tilannetta, miten kauan EU:n koronatodistuksen lasketaan olevan voimassa.

Madeiran vehreät maisemat vetoavat suomalaisiin.

Tjäreborgissa tiedettiin, että matkustuksen toipuminen alkaa Euroopasta. Ulkomaanmatkailu keskittyy alussa Eurooppaan. Ajan myötä matkailu laajenee kaukomatkoihin.

– Kyllä se enimmäkseen on Eurooppaa, koska täällä ovat yhtenäiset säännöt, Jessica Virtanen sanoo ulkomaan kohteista.

TUI:n viestintäpäällikkö Laura Aaltonen sanoo, että matkailualalle kaksi vuotta on ollut vaikeata aikaa eikä helppoa ole nytkään. Säädöksiä ja muutoksia tulee koko ajan.

TUI avaa joulukuussa uusina kohteina Egyptin ja Meksikon. Keväällä tarjonta lisääntyy entisestään.

– Kaksi kesää on oikeastaan vedetty Rodoksella ja Kreetalla, ensi kesäksi tulee laajempi valikoima. Tulee Italian kohteita, Albaniaa, Turkkia.

Matkanjärjestäjät ovat lisänneet lentoja Kanarian saarille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?