Tänä iltana saunomisen hinta moninkertaistuu - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Jos sinulla on tällainen sopimus, sähkö maksaa tänä iltana moninkertaisesti – säästäväinen jättää saunan lämmittämättä

Tänään illansuussa pörssisähkön hinta nousee huippuunsa. Suomessa noin yhdellä kymmenestä on pörssihintainen sähkösopimus, jonka laskussa pörssihinnan muutokset näkyvät suoraan.

Kotitalouden sähkösyöpön eli sähkökiukaan käyttö on tänään erityisen hintavaa.

29.11.2021 15:50

Pörssisähkön hinta on tässä kuussa heilahdellut voimakkaasti liikkuen menneeseen viikonloppuun saakka megawattituntia kohti muutaman euron ja runsaan 110 euron välillä eli sähkölaskusta tutuille kilowattitunneille laskettuna melkein nollasta eurosta 0,11 euroon

Loppuviikosta hinta alkoi nousta jyrkästi. Tänään veroton keskihinta oli 264 euroa megawattitunnilta eli noin viisinkertainen verrattuna viime talven hintoihin.

Huippuunsa hinta nousee illansuussa kuuden-seitsemän aikoihin, jolloin sähköstä joutuu maksamaan yli 0,40 euroa kilowattitunnilta. Yöksi hinta taas painuu alle 0,15 euroon.

Pörssisähköä ostavalle maanantaisaunojalle tämä merkitsee sitä, että puolentoista tunnin kiukaankäyttö iltakuuden jälkeen maksaa 4,74 euroa, kun se pari viikkoa sitten maksoi alle euron. Laskelmassa on käytetty tyypillistä, teholtaan kuuden kilowatin sähkökiuasta.

Vertailuhinta on laskettu marraskuun 15. päivän keskihinnasta, joka oli vajaat 0,68 euroa kilowattitunnilta. Laskelmissa ei ole mukana kiinteä sähkön siirtomaksu.

Kantaverkkoa ylläpitävän Fingridin seuranta näytti iltapäivällä sähkön kilowattituntihinnan käyvän yli 0,50 eurossa alkuillasta, vaikka maan säätila on tavallista marraskuuta ja talven purevimmat pakkaset vielä kaukana.

Suomen paikalliseen sähkön hintaan vaikuttaa nyt tuulisuus, mutta pörssihinnan kova hinnannousu liittyy yleiseurooppalaisiin ja pohjoismaisiin sähkömarkkinoihin, joiden vaikeudet heijastuvat myös Suomeen, kerrottiin Fingridiltä STT:lle.

–  Eihän tässä Suomi yksinään kulje. Syksylläkin oli ennusteita, että korkeat hinnat jatkuvat tämän talven ajan, ja jos katsoo futuureita, uskomus markkinoilla on, että tämä normalisoituu tuossa kevään jälkeen, kertoo Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.

Pahimmilla talvipakkasilla hetkelliset hintapiikit saattavat nousta vieläkin korkeammalle, Ruusunen arvioi.

–  Kaikki on mahdollista, varsinkin jos tulee oikein kylmää pakkasjaksoa, niin ne ovat niitä tiukimpia tilanteita. Ilman muuta tällaisia yksittäisiä voi tulla.

–  Kun tulee kylmempää, yleensä kun on lähdetty alhaisemmalta hintatasolta niin kun on tullut pakkasia, niin alkuvaiheessa se hinta on noussut. Nyt tosiaan ollaan oltu jo lähtökohtaisesti korkealla, Ruusunen sanoo.

Olkiluodon kolmosreaktori tuo suojaa tulevaisuudessa

Suomessa noin yhdellä kymmenestä on pörssihintainen sähkösopimus, jonka laskussa pörssihinnan muutokset näkyvät suoraan. Pidemmällä aikavälillä markkinatilanne näkyy myös uusien kiinteähintaisten sähkösopimusten hinnoissa.

–  Tietysti myös kiinteähintaisten sopimusten hinnat ovat vähitellen hilautuneet ylöspäin, koska se futuurikäyrä nousee ylöspäin. Sellainen, joka teki vaikka vuosi sitten vähän pidemmän sopimuksen kiinteällä hinnalla, on tehnyt ihan oikean ratkaisun näin jälkiviisaasti, Fingridin toimitusjohtaja sanoo.

Tulevaisuudessa Suomi on nykyistä paremmin suojassa sähkön hintapiikeiltä, kun Olkiluodon kolmosreaktori vuosien viivästelyn jälkeen kytketään verkkoon.

–  Kaikki uusi tuotanto parantaa tilannetta sitä mukaa, kun sitä tulee, ilman muuta, Ruusunen sanoo.

Useita kertoja myöhästyneen Olkiluoto 3:n on määrä aloittaa säännöllinen sähköntuotanto näillä näkymin ensi vuoden maaliskuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?