Karu totuus selvisi mansikanviljelijälle, kun taimet oli jo istutettu – maanomistajalle yli miljoonan euron kulut

Maanomistaja oli lannoittanut peltoja jätevesilietteellä. Sellaisella pellolla ei saisi viljellä mansikkaa ravinnoksi viiteen vuoteen.

Viivästyskorkoineen maanomistajan on maksettava mansikkayrittäjälle kaikkiaan noin 940 000 euroa.

25.11.2021 10:51

Hollolainen viljelijä joutuu maksamaan miljoonakorvaukset mansikkayrittäjälle, koska maita oli lannoitettu jätevesilietteenä pidettävällä mädätysjätteellä eikä tiluksia voinut käyttää mansikanviljelyyn.

Suomen suurin mansikanviljelijä, Koivistoisen mansikkapaikan yrittäjä Vesa Koivistoinen vuokrasi peltoa, joille yritys istutti noin 700 000 tainta.

Maanomistaja oli lannoittanut peltoja jätevesilietteellä. Sellaisella pellolla ei saisi viljellä mansikkaa ravinnoksi viiteen vuoteen.

Lahden kaupungin ympäristöterveydenhuolto puuttui asiaan saatuaan nimettömän ilmoituksen lietteen levityksestä.

Koivistoinen voitti vuosi sitten riidasta käydyn oikeusjutun Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa ja oikeus määräsi maanomistajan maksamaan lähes 700 000 euron vahingonkorvaukset.

Riita eteni Itä-Suomen hovioikeuteen, joka antoi runsas viikko sitten ratkaisunsa. Maanomistajan maksettavaksi määrätyt korvaukset nousivat oikeudenkäyntikuluineen noin 56 000 euroa.

Viivästyskorkoineen maanomistajan on maksettava mansikkayrittäjälle kaikkiaan noin 940 000 euroa. Summaan sisältyvät mansikkayrittäjän noin 72 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Korvattava summa koostuu taimien istutuksista, kastelujärjestelmästä, mehiläispölytyksestä, kasvinsuojelutoimenpiteistä ja saamatta jääneestä sadosta.

Maanomistajan omat oikeudenkäyntikulut ovat noin 150 000 euroa. Hänelle riidasta koituu kaikkiaan noin 1,1 miljoonan euron kulut.

Jätelietteen käyttö lannoitteena selvisi mansikkayrittäjälle vasta sen jälkeen, kun hän oli tehnyt vuokrasopimuksen ja istuttanut taimet.

Vuokrasopimus oli tehty vajaan 60 hehtaarin alalta viideksi vuodeksi ja sinä aikana maaomistaja olisi saanut noin 210 000 euron vuokrat.

Maanomistaja kiisti, että säädökset olisivat estäneet mansikanviljelyn hänen omistamillaan pelloilla ja piti viranomaisten tulkintaa viiden vuoden varoajasta virheellisenä. Maanomistajan mukaan hän ei ollut antanut pellosta virheellisiä tietoja mansikkayrittäjälle.

Maanomistaja vaati hovioikeutta hylkäämään mansikanviljelijän vaatimukset kokonaisuudessaan.

Käräjäoikeus määräsi jo vuosi sitten maanomistajan omaisuutta takavarikkoon miljoonan euron edestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?