Rajun hinnannousun seuraus: Omakotiasujat lykkäävät remontteja ja vaihtavat materiaalit halvempiin

Puutavaran hinta on noussut yli 60 prosenttia vuodessa. Kustannusten nousu onkin saanut monet lykkäämään omakotitalojensa remontteja.

Puutavaran kallistuminen on nostanut pientalojen remonttien kustannuksia.

15.11.2021 18:45

Rakennuskustannukset nousivat lokakuussa 9,4 prosenttia vuodentakaisesta, tiedottaa Tilastokeskus.

Erityisesti on noussut esimerkiksi omakotiremonteissa paljon käytetyn puutavaran hinta, sillä sen hintataso on jopa 61,9 prosenttia viime vuoden lokakuuta korkeammalla.

– Puutavara on se mitä omakoti- ja pientaloissa yleisesti käytetään nykyään paljon, sanoo Omakotitaloliiton puheenjohtaja Ari Rehnfors.

– Moni katsoo nyt entistä tarkemmin, mitä todella tarvitsee remontoida. Remonttiin ei välttämättä ruveta, vaikka haluttaisiinkin samanlainen uusi sauna kuin naapurilla.

  • Onko rakennuskustannusten nousu vaikuttanut sinun rakennus- tai korjaussuunnitelmiisi? Voit kertoa toimitukselle kokemuksistasi klikkaamalla oheista linkkiä tai kommentoimalla jutun alle.

Tarvikepanosten kustannukset nousivat 13,3 prosenttia ja työkustannukset 6,5 prosenttia vuodentakaisesta. Palveluiden hinnat laskivat 0,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Puutavaran hinnan nousu kansainvälisesti johtuu osittain remontoinnin suosion kasvusta koronapandemian aikana.

– Hinnat ovat nousseet niin nopeasti, että monet eivät ole välttämättä kiinnittäneet siihen huomiota, elleivät ole vertailleet hintoja pidempää aikaa, Rehnfors arvioi.

Toisaalta välttämättömissä remonteissa saatetaan hänen mukaansa käyttää aiempaa halvempia materiaaleja, jos se on mahdollista.

– Monet myös jatkavat säästämistä ja lykkäävät remonttiaan myöhäisempään ajankohtaan, että se pystytään tekemään paremmilla materiaaleilla, Rehnfors sanoo.

Tilastokeskuksen tietojen perusteella puun hintahuippu saattaakin olla jo takana. Puutavaran hinta laski lokakuussa 2,9 prosenttia syyskuuhun verrattuna.

Tarvikepanosten kustannukset nousivat 13,3 prosenttia ja työkustannukset 6,5 prosenttia viime vuoden lokakuuhun verrattuna. Palveluiden hinnat taas laskivat 0,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Lokakuussa työkustannukset nousivat syyskuusta 0,9 prosenttia ja tarvikepanosten hinnat 0,6 prosenttia. Palveluiden hinnat laskivat kuukaudessa 0,9 prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?