Finnair-pomon tulot nousivat neljänneksellä, ravintolarajoituksia kritisoineen NoHon johtaja kuittasi puolen miljoonan tilin – näin koronasta kärsineiden alojen johtajat tienasivat

Monet majoitus- ja ravintola-alan johtajat ovat nauttineet kasvaneista tuloista samalla, kun niiden työntekijöitä on vähennetty ja yhtiöitä tuettu valtion rahalla.

Topi Manner (ylh. vas.), Aku Vikström (kesk. vas.), Ari Vuorentausta (alh. vas.) ja Lauri Helke.

10.11.2021 15:23

Koronakriisin myötä tuhannet suomalaiset joutuivat ravintola- ja matkailualalla irtisanotuiksi tai lomautetuiksi, mutta alan suurimpien yritysten johtajien tilipusseissa tilanne näkyi vaihtelevasti.

Monilla toimitusjohtajilla tulot laskivat, toisilla ne tukevoituivat kymmenillä prosenteilla. Samaan aikaan yhtiöt ovat saaneet valtiolta tukia toimintansa ylläpitämiseksi pandemian kurimuksessa.

Valtionyhtiö Finnairia johtavan Topi Mannerin tulot nousivat koronakriisin keskellä neljänneksellä. Hän tienasi verotettavia ansio- ja pääomatuloja viime vuonna yhteensä noin 1,3 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin luku oli 1,035 miljoonaa euroa. Nousu on tapahtunut ansiotulojen voimin.

Koronapandemian alku seisautti Finnairin lentoliikenteen lähes kokonaan. Manner on kuvaillut pandemiaa lentoliikenteen satavuotisen historian pahimmaksi kriisiksi.

Yhtiö on koronavuonna lomauttanut ja irtisanonut merkittävästi henkilöstöään. Samaan aikaan valtio on pääomittanut lentoyhtiötä.

Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner.

Varustamojohtajien tulot putosivat

Matkustusliikenteen vähenemisestä niin ikään kärsineen VR:n toimitusjohtajan Rolf Janssonin tulot sen sijaan laskivat muutaman prosentin noin 600 000 euroon. Janssonin pääomatulot nousivat runsaat 20 000 euroa, mutta ansiotulot vähenivät tätä enemmän.

Jansson johti VR:ää tämän vuoden maaliskuuhun asti, jolloin hän ilmoitti siirtyvänsä monialayhtiö Aspon toimitusjohtajaksi.

Onnibusin toimitusjohtaja Lauri Helke

Myös yksityisten liikennöitsijöiden johtajien palkkakehitys sahasi koronavuonna eri suuntiin. Linja-autoyhtiö OnniBusin keulahahmo Lauri Helken tulot nousivat hieman 85 000 euroon.

Sen sijaan kahden tunnetun suomalaisvarustamon johtajien tulot putosivat jonkin verran. Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses ansaitsi vajaat 297 000 euroa ja Eckerö Linen Taru Keronen 238 000 euroa.

NoHon karsinnat eivät ulottuneet toimitusjohtajan tilipussiin

Ravintola-alalla NoHo Partnersin toimitusjohtajan nousivat merkittävästi viime vuonna, vaikka yhtiö joutui sulkemaan ravintoloitaan.

Toimitusjohtaja Aku Vikströmin veronalaiset tulot viime vuonna olivat lähes 496 000 euroa, kun ennen koronaa ne olivat noin 370 000 euroa. Nousua on kolmanneksen verran.

Esimerkiksi Pizzarium-, Hanko Sushi- ja Friends & Brgrs -ketjut sekä useita tunnettuja ravintoloita varsinkin Helsingissä omistava NoHo Partners on ollut koronarajoitusten äänekäs kriitikko, joka on muun muassa kannellut rajoituksista eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Yhtiö on koronakriisin aikana esimerkiksi lomauttanut laajasti työntekijöitään. Yhtiö teki viime vuonna noin 25 miljoonan euron tappion.

Noho Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström.

Myös lounasravintoloistaan tunnetun Compass Groupin Jaana Korhola nautti komeasta tulokehityksestä alalle vaikeana vuonna. Hänen ansionsa paranivat noin 40 prosentilla noin 333 000 euroon. Yhtiössä on vähennetty satoja ja lomautettu tuhansia työntekijöitä.

Samaan aikaan kilpailija Sodexon Bianca Brinkin tulot laskivat kolmanneksella 211 000 euroon. Molemmat yhtiöt ovat saaneet noin 1,6–1,8 miljoonan euron kustannustuet.

NoHo Partners on ainakin tähän mennessä jäänyt ilman näitä tukia. Sen hakemus sulkemiskorvauksesta on yhä vireillä.

Scandic-johtaja vastusti tietojen luovutusta

Majoitusalalla komeasta tulokehityksestä nautti Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta.

Vuorentaustan tulot kohosivat 195 000 euroon, kun ne vuotta aiemmin olivat 153 000 euroa. Viidenneksen nousu tapahtui ansiotulojen voimin.

Lapland Hotelsin Ari Vuorentausta

Sen sijaan toista Lapin matkailussa hotelliketjua, Santa's Hotelsia johtavan Maarit Ahon tulot putosivat lähes puolella 116 000 euroon. Pudotus johtui erityisesti pääomatulojen notkahduksesta.

Ennen epidemiaa Suomen selvästi suurin hotelliketju liikevaihdolla mitattuna oli Scandic Hotels. Sen Suomen-toimitusjohtaja Aki Käyhkön tulot putosivat runsaan kymmeneksen 395 000 euroon.

Käyhkö aloitti kuluvan vuoden alussa hallituksen puheenjohtajana alan etujärjestö MaRassa, joka on sinnikkäästi vastustanut koronarajoituksia. Hän vastusti verotietojensa suoraa luovuttamista medialle, mutta ne ovat löydettävissä siitä huolimatta, koska verotiedot ovat Suomessa julkisia.

S-ryhmän hotelliketju Sokotelia johtavan Jari Annalan tulot pysyivät suurin piirtein viime vuoden tasolla 453 000 eurossa. Sokos Hotel- ja Radisson Blu -hotelleja operoiva Sokotel on maan toiseksi suurin hotelliketju.

Kukin näistä hotelliketjuista on tähän mennessä saanut valtiolta 1,2–1,8 miljoonan euron verran kustannustukea.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?