Näitä osakkeita suomalainen sijoittaja valitsee useimmin salkkuunsa

Kansanosakkeista suosituimpia ovat suuret pörssiyhtiöt Nokia ja Nordea, joiden nimet ovat kaikille tuttuja.

Suomalaissijoittajat tuntuvat luottavan Finnairin nousukiitoon

3.11.2021 9:42

Suomalaisten yksityissijoittajien kolme suosituinta osaketta olivat syyskuun lopussa Nordea, Nokia ja Fortum.

Näistä yhtiöistä eniten kasvatti suosiotaan Nordea, joka sai kesäkuun loppuun verrattuna yli kahdeksantuhatta uutta omistajaa. Pankkikonsernia omistaa nyt lähes 300 000 suomalaista. Myös teknologiayhtiö Nokia sai runsaasti uusia kotitalousomistajia.

Tiedot ilmenevät Pörssisäätiön kokoamasta kansaosakelistasta, joka päivittyy neljännesvuosittain.

Nokian omistajamäärä kasvoi kesäkuun loppuun verrattuna noin kuudellatuhannella. Sen sijaan energiayhtiö Fortumin suomalaisomistajien lukumäärä laski melkein tuhannella.

Nordea ja Nokia ovat pitkään olleet suosituimpia osakkeita, mutta vuoteen 2019 asti niiden järjestys oli toisenlainen. Siihen asti Nokia oli Nordeaa suositumpi.

Suomalaisten intoa sijoittaa osakkeisiin on osaltaan lisännyt viime vuoden alussa voimaan tullut osakesäästötili. Kotitalousomistajien määrä on ollut sen jälkeen ollut tasaisessa nousussa. Syyskuun lopussa osakkeenomistajia oli jo noin 930 000.

Nordea ja Fortum ovat olleet jo pitkään myös hyviä osingonmaksajia

OP:n pääanalyytikon Antti Saaren mukaan on ymmärrettävää, että valtaosa suomalaisista valitsee salkkuunsa suuria ja jo asemansa vakiinnuttaneita pörssiyhtiöitä. Näissä riski jää pienemmäksi kuin esimerkiksi pörssitulokkaissa.

– Lisäksi Nordea ja Fortum ovat olleet jo pitkään myös hyviä osingonmaksajia, mikä selvästi kiinnostaa suomalaisia. Nokian osingot ovat olleet ailahtelevampia, Saari sanoo.

Kurssikehitykseltään suosituimmat kansanosakkeet ovat olleet Saaren mukaan tänä vuonna kohtuullisen tuottoisia.

Nordea on kallistunut vuodenvaihteen jälkeen noin 60 prosenttia. Nokian päätöskurssi oli eilen pörssin sulkeutuessa 53,6 prosenttia korkeammalla kuin vuoden alussa. Fortumin ylämäki jää noin 26 prosenttiin.

Korona-ajan suurin muutos on ollut se, että lentoyhtiö Finnairista on tullut piensijoittajien suosima osake. Omistajamäärä alkoi kasvaa jo korona-ajan alussa. Finnairin nousukiito jatkui myös kuluneella neljänneksellä, sillä se sai yhteensä 6 422 uutta suomalaisomistajaa.

Kiinnostusta ei voi perustella kuluvan vuoden tuotoilla, sillä Finnairin osakekurssi on laskenut vuoden alusta lähtien reilut yhdeksän prosenttia. Osinkoa yhtiö on jakanut viimeksi vuonna 2019.

Piensijoittajat tuntuvat luottavan Finnairin Aasian-liikenteen toipumiseen, kun epidemia alkaa vihdoin hellittää.

Inderesin pääanalyytikon Antti Viljakaisen mukaan odottavan aika voi kuitenkin tulla pitkäksi.

– Olemme olleet jo pitkään ja olemme edelleen skeptisiä Finnairin tuottopotentiaalin ja riskin suhteesta osakkeen nykyisellä markkina- ja yritysarvolla, Viljakainen sanoo.

Positiivista on hänen mukaansa se, että Finnairin kassan tyhjeneminen on pysähtynyt, mutta yhtiön lentotoiminta näyttää pysyvän tappiollisena pitkälle ensi vuoteen.

Muista yhtiöistä voidaan mainita että viidentoista suosituimman kansanosakkeen listalta tippui nyt rengasvalmistaja Nokian Renkaat. Sen tilalle nousi konepajakonserni Valmet, joka sai täsmälleen saman verran uusia yksityisomistajia kuin Finnair.

Kansanosakelistalla on käynyt vuosien mittaan myös vierailijoita, kuten surullisen kohtalon saanut kaivosyhtiö Talvivaara, johon sijoitti rahojaan lähes 80 000 suomalaista. Ahtiumiksi nimensä muuttanut yhtiö hakeutui konkurssiin vuonna 2018.

Kansan suosiota on vaikea ennustaa. Suomen hallituksesta toivottiin, että vuonna 2018 pörssiin listautuneesta viinayhtiö Altiasta olisi tullut todellinen koko kansan osake.

Ainakaan toistaiseksi Altiaa eli nykyistä Anora Groupia ei kuitenkaan ole kansanosakelistalla näkynyt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?