Jos Musk ja muut miljardöörit rientäisivät apuun, poistuisiko maailman nälkäongelma?

Vaikka korona on yksi merkittävä syy aliravitsemuksen lisääntymisen taustalla, ei se selitä kaikkea.

Etiopian Tigrayn alueen konflikti on näkynyt sotaa paenneiden ruokajonoina.

Maailman ruokaongelmat ovat viruspandemian myötä pahentuneet, mutta olisiko apua rahasta? Sähköautoyhtiö Teslan toimitusjohtaja Elon Musk ilmoittaa olevansa valmis myymään osakkeitaan, jos miljardit dollarit auttavat ratkaisemaan nälkäongelman.

YK:n heinäkuussa julkaiseman ruokaturvaraportin mukaan maailman väestöstä noin kymmenesosa kärsi aliravitsemuksesta viime vuonna. Suuri syy tähän on koronapandemia ja sen erilaiset vaikutukset.

Kärsijöinä ovat etenkin lapset, joista yli 90 prosenttia on Afrikassa ja Aasiassa.

Maailman ruokaohjelman WFP:n johtajan David Beasleyn mukaan vain pieni osa miljardöörien varoista eli noin kuusi miljardia dollaria voisi ratkaista pahimmat nälkäongelmat.

Lue lisää: Musk valmis myymään osakkeitaan lopettaakseen maailman nälkäongelmat – yhdellä ehdolla

Suomen Unicefin ohjelmajohtajan Inka Hetemäen mukaan miljarditkaan eivät auta, jos niitä ei kanavoida oikein. Beasleyn esittämä arvio tarvittavasta kuudesta miljardista dollarista voi sinänsä pitää paikkansa.

– Kun taloudellista kieltä käytetään, voi syntyä vaikutelma, että raha voisi mennä suoraan ongelman ratkaisuun. Nämä ovat kuitenkin vain laskennallisia arvioita siitä, mitä toimien toteuttaminen maksaisi, Hetemäki sanoo.

Hänen mukaansa tällaisilla esimerkeillä halutaan osoittaa, ettei nälän poistaminen ole kiinni rahasta.

– Varallisuutta ongelmien ratkaisuun on kyllä olemassa. Jos rikkaat luopuisivat tietystä määrästä rahaa, se jo auttaisi köyhiä ihmisiä. Ongelmat eivät kuitenkaan ole yksinkertaisia.

Hetemäen mukaan voidaan myös laskea, mitä maailman kaikkien lasten saaminen kouluun maksaisi. Se olisi kuitenkin vain osa ongelman ratkeamista.

– Rahan lisäksi vaaditaan hallinnon kehittämistä ja tasa-arvon edistämistä.

Kyse ei ole vain tarvittavan rahan siirtymisestä pankkitililtä toisella, vaan nälkäongelman torjumiseksi pidemmällä tähtäimellä tarvitaan myös toimia esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

– Ruokakriisin taustalla on elinolosuhteiden heikkeneminen, joka johtuu ilmastonmuutoksesta, Hetemäki sanoo.

– Sitä ei voida ajatella ratkaistavaksi vain köyhissä maissa, vaan myös meidän täytyy tehdä täällä jotakin toisin, että ruokaturva paranee.

Asiaan kiinnitti huomiota sunnuntaina Rooman G20-kokouksessa Qu Donguy, YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n johtaja.

– Ilmastonmuutos voi heikentää kykyämme tuottaa tarpeeksi ravinteikasta ruokaa ja lisätä köyhyyttä ja syventää eriarvoisuutta, Qu sanoi.

Muita syitä nälkäongelmaan ovat muun muassa paikalliset sotilaalliset konfliktit ja paikallisten tuottajien aseman heikentyminen. Kansainvälisen elintarvikekaupan tuotantoketjut eivät välttämättä suosi pientuottajia.

Näiden ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä, enemmän kuin silkkaa rahaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?