Pohjoismaihin syntymässä akkutehdas­vyöhyke – Suomeen suunnitellun tehtaan etappina Vaasa

Norjalainen Freyr Battery -yritys on rakentamassa alan tehdasta Norjan Mo i Ranaan, minkä lisäksi se aikoo rakentaa tehtaan Suomeen Vaasaan.

Freyrin havainnekuva Vaasan akkutehdasalueesta.

Pohjoismaihin on näillä näkymin syntymässä akkukennotehtaiden vyöhyke. Norjalainen Freyr Battery -yritys on rakentamassa alan tehdasta Norjan Mo i Ranaan, minkä lisäksi se aikoo rakentaa tehtaan Suomeen Vaasaan.

Northvolt puolestaan on käynnistämässä tämän vuoden loppuun mennessä Ruotsin Skellefteåssa akkutehtaansa, jonka luvataan valmistavan maailman ympäristöystävällisimpiä akkuja.

On arvioitu, että yhdessä tehtaat ovat muodostamassa uuden pohjoismaisen "akkuvyöhykkeen".

Yritykset ovat kilpailijoita markkinoilla, mutta ne myös houkuttelevat yhdessä ympärilleen asiantuntemusta, infrastruktuuria ja alihankkijoita.

Freyr Battery solmi aiesopimuksen akkukennotehtaan rakentamisesta Suomeen Vaasan kaupungin kanssa. Yhtiöllä on hanketta varten Vaasassa yksinoikeus 90 hehtaarin tonttiin heinäkuun lopulle 2022 asti mahdollisen tehtaan rakentamista varten.

Ruotsissa Skellefteån kunnan liiketoimintajohtaja Anja Palm sanoo, että Skellefteåsta on tulossa houkuttelevampi kohde alihankkijoille naapurimaiden tehdasprojektien myötä.

–  Argumentti Skellefteån valitsemisen puolesta on se, että emme keskity vain Northvoltiin, vaan haluamme mukaan enemmän akkuvalmistajia. Jos kaikki etenee suunnitelmien mukaan ja tänne syntyy vahva akkuyhteistyö Ruotsin, Suomen ja Norjan kesken, parannamme mahdollisuuksiamme myös Keski-Euroopassa, Palm linjaa.

Skellefteåssa alihankkijat ovat jo alkaneet juurtua pian käynnistyvän akkutehtaan ympärille.

Northvoltin kanssa samalla teollisuusalueella toimii eteläkorealaisen yrityksen Dongjin Sweden AB:n tytäryhtiö, joka valmistaa akkujen aktiivista materiaalia. Mukana on myös kiinalainen Kedali Industry, joka valmistaa akkusäiliöitä, ja ruotsalainen Cinis Fertilizer, joka jalostaa jäännöstuotteena syntyvää natriumsulfaattia lannoitteiksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?