Korjausvastuu taloyhtiössä voi aiheuttaa ongelmia – sudenkuoppia etenkin kylpyhuoneremonteissa

Vaikka asunto-osakeyhtiölaki pyrkii olemaan selkeä, jää lakipykäliin käytännössä tulkinnanvaraa.

Varsinkin kylpyhuoneremonttien yhteydessä voi usein tapahtua yllätyksiä.

31.10.2021 18:15

Kunnossapitoon ja remontteihin liittyvät asiat voivat tuottaa rivitalo- ja kerrostaloyhtiöissä monenlaisia ongelmia ja joskus jopa riitoja.

Taloussanomat kertoi tapauksesta, jossa rivitaloasunnon myyjän ja ostajan erimielisyys rivitalon piilosokkelin ja seinien rakenteiden virheistä eteni hovioikeuteen saakka. Kantaja eli asunnon ostanut hävisi juttunsa ja joutui maksamaan mittavat oikeudenkäyntikulut.

Lue lisää: Ostaja yritti maksattaa myyjällä taloyhtiölle kuuluvia remonttikuluja – lopputuloksena yli 50 000 lasku

Periaatteessa asukkaan ja taloyhtiön vastuunjako määritellään tarkkaan asunto-osakeyhtiölaissa.

Lain mukaan osakas saa tehdä huoneistossa muutostöitä tai korjauksia, kunhan ne eivät aiheuta vahinkoa tai haittaa yhtiölle ja naapureille.

Kun osakas tekee remonttia kunnossa olevassa rakennuksessa ja huoneistossa, ei taloyhtiöllä ole korjausvastuuta. Osakkaan on ilmoitettava remontista kirjallisesti taloyhtiölle.

Toisin on asia silloin, kun remontin yhteydessä paljastuu rakenteellisia vaurioita. Silloin taloyhtiö on vastuussa vaurioiden korjaamisesta.

Isännöintiliiton lakiasiantuntijan Jenni Valkaman mukaan lain tulkinta on tässä suhteessa selvää. Rakennuksen rungon kunnossapitoon liittyvät asiat ovat taloyhtiön vastuulla.

– Taloyhtiön kunnossapitovastuuseen kuuluvat lain mukaan kaikki rakenteet, eristeet ja erilaiset perusjärjestelmät, Valkama sanoo.

– Esimerkiksi rakenteiden kosteusvauriot ovat taloyhtiön kunnossapitovastuun alaisia. Joskus korjauksiin ei kuitenkaan haluta ryhtyä, koska siitä aiheutuu kustannuksia.

Vastuunjakoon voidaan tehdä yhtiöjärjestyksessä poikkeuksia, mutta rakenteiden kunnossapitoon liittyvät poikkeukset ovat hyvin harvinaisia.

Käytännössä laki jättää joissakin tapauksissa varaa myös tulkinnalle, mikä voi aiheuttaa erimielisyyksiä esimerkiksi kylpyhuoneremonttien yhteydessä.

Jos vaurioita löytyy, yhtiön on ryhdyttävä korjaukseen

Vesieristys ja sen kunnossapito kuuluu lain mukaan taloyhtiön vastuulle, mutta kunnossa olevan vesieristeen purkamisen ja uuden eristeen maksaa osakas.

– Vanhakin eriste voi toimia vielä ihan hyvin, mutta kylpyhuone halutaan uudistaa esteettisten seikkojen takia, Valkama sanoo.

Kylpyhuoneremontin yhteydessä voi kuitenkin paljastua, että vesieriste onkin pettänyt ja rakenne vaurioitunut, jolloin vastuu vaurion korjaamisesta siirtyy taloyhtiölle.

– Tilanne ratkeaa usein vasta tässä vaiheessa, jolloin tulevat ilmi myös mahdolliset vauriot, Valkama sanoo.

– Jos vaurioita löytyy, yhtiön on ryhdyttävä korjaukseen.

Tällöin taloyhtiön on korjattava myös kylpyhuone perustasoiseen kuntoon saakka. Varsinkin tästä asiasta voi Valkaman mukaan olla usein erimielisyyttä taloyhtiön ja osakkaan kesken.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?