Tampereen keskustan vähittäiskauppa murroksessa – kaksi kerrosta hypermarkettia liki 50-vuotiaan herkkukaupan tilalle

Pirkanmaan Osuuskauppa tekee uudistuksia Hämeenkadulla. Sokoksen Herkku väistyy Prisman tieltä. Kauppaa tehdään mahdollisesti pian myös katolla.

Tampereen Hämeenkadulla toimiva Sokos uudistuu lähivuosina.

29.10.2021 18:15

Kuudessa kerroksessa Tampereen Hämeenkadulla toimiva Sokos pesee lähivuosina kasvonsa niin rajusti, että osa menee pesuveden mukana. Merkittävin menetys on laadukkaana ruokakauppana tunnettu Sokoksen Herkku.

Tilalle tulee kaksi kerrosta Prismaa. Prisman on määrä aloittaa Sokoksen tiloissa kesällä 2023.

Mahdollista on, että jatkossa asiakkaita houkutellaan peräti kahdeksalle tasolle, sillä Pirkanmaan Osuuskauppa (POK) aikoo uudistaa kiinteistönsä kahdesta kellarikerroksesta katolle saakka.

Maanpäällisiä kerroksia rakennuksessa on viisi, joista ylin on tällä hetkellä varastokäytössä.

– Olemme pohtineet sitä, saisimmeko myös viidennen kerroksen käyttöön. Katolla meillä on aika paljon tekniikkaa, mutta on mahdollista, että toimimme jatkossa myös siellä, POK:n toimialajohtaja Ville Jylhä sanoo.

Pirkanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Ville Jylhä.

Sokoksen Herkku on ollut osuuskaupan ylpeys vuosikymmeniä. Herkku-kauppa alkoi vuonna 1974, kun uusi Sokos nousi vanhemman väen yhä haikaileman ”Pulla-Helinin” jugendtalon tilalle.

Pian on myös ylemmässä kellarikerroksessa toimivan Herkun aika väistyä. POK perustaa kaupunkiin jo viidennen Prismansa.

Hypermarketin tuominen ison kaupungin keskustaan on suomalaisittain poikkeuksellista. Tuleva ruokaan ja käyttötavaroihin keskittyvä Sokoksen Prisma remontoidaan kahteen kerrokseen kiinteistön maanalaisiin tiloihin.

Toimialajohtaja Mirkka Saikanmäki.

POK:n toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko lupaa, että tuleva Prisman ruokaosasto tyydyttää myös Sokoksen Herkun palveluun ja laatuun tottuneita.

– Sitten nähdään, millainen kauppa on valmiina, Mäki-Ullakko sanoo.

Herkku-kaupan lopettaminen on POK:n oma ratkaisu. Vastaavia Sokoksen omia ruokakauppoja on Tampereen lisäksi Jyväskylässä (Mestarin Herkku) ja Oulussa (Sokos Herkku).

Pirkanmaan Osuuskaupan toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko.

Kaupalla on tapana uudistua. Taloudellista tarvetta Sokoksen täysremontille ei POK:lla Tampereella olisi ollut.

– Ratikkatyömaasta ja koronasta huolimatta Tampereen Sokos on ollut koko ajan kannattava yksikkö. Tähtäämme uudistuksella tulevaisuuteen. Menossa on kaupungistuminen, ja lapsiperheiden muutto keskustaan.

Uudistustyöt alkavat suunnitelmien mukaan kesällä 2022. Sokos työllistää tällä hetkellä noin 250 henkilöä. POK uskoo työntekijöiden määrän kasvavan remontin myötä.

Tampereen Sokoksen edellinen täysremontti valmistui vuonna 2011.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?