Fazer: Valkoisen väriaineen kiellosta ei äkillisiä vaikutuksia valikoimaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Makeisten valkoisen väriaine kielletään terveyssyistä – ei vaikuta Fazerin makeisvalikoimaan

Titaanidioksidin käyttö elintarvikkeissa loppuu viimeistään vuonna 2022. Syynä epäilty terveysriski.

Pastilleja valmistumassa Fazerin jo suljetulla Karkkilan-tehtaalla.

25.10. 18:15

Euroopan unioni (EU) kieltää titaanioksidin käytön elintarvikkeissa, koska sillä voi olla haitallisia vaikutuksia perimään. Asiasta kertoo Turun Sanomat. Ranskassa titaanidioksidi on jo kielletty, mutta Suomessa sille ei ole asetettu rajoituksia, TS kertoo.

Titaanidioksidi (E171) on tuttu valkoisista maaleista, mutta se on yleinen väriaine myös elintarvikkeissa. Euroopan ruokavirasto (EFSA) kieltää titaanioksidin elintarvikkeista, ja kieltoa aletaan soveltaa vuoden 2022 kesällä.

Makeisia valmistava Fazer kertoo seuranneensa keskustelua väriaineen mahdollisista haitoista ja valmistautuneensa titaanioksidin kieltoon jo pitkään.

– Reseptimuutokset käynnistettiin jo vuonna 2016 eli nyt tulleella kieltopäätöksellä ei ole äkillisiä tai uusia vaikutuksia tuotevalikoimaamme, Fazer Makeisten tuotekehitysjohtaja Heli Anttila kertoo Taloussanomille.

Osassa tuotteistaan Fazer on jättänyt titaanidioksidin pois ja osassa tuotteista se on korvattu toisella aineella. Lopuistakin tuotteista titaanidioksidi poistuu vuoden 2022 kevään aikana, Eerola sanoo.

– Pakkaukset eli pakkauksissa olevat tuotetiedot muuttuvat rullaavasti kevään aikana, koska emme halua aikaansaada turhaa pakkaushävikkiä.

Titaanidioksidia on ollut muun muassa purukumeissa ja ksylitolipastilleissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?