Rasismikohu lisäsi Afrikan tähden myyntiä – lautapelin myynti jopa kolminkertaistui kaupoissa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Afrikan tähti -kohu on näkynyt kaupoissa – Prisma: Myynti on kolminkertaistunut

Afrikan tähti -lautapeliä on myös toimitettu kauppoihin normaalia isompia määriä.

Afrikan tähti -lautapelin ulkoasu herätti keskustelun siitä, millaista maailmankuvaa se heijastelee.

22.10. 18:45

Helsingin yliopiston maantieteen opiskelijoiden järjestämän tapahtuman nostattama kohu näyttää vaikuttaneen Afrikan tähti -lautapelin myyntiin.

Kohu sai alkunsa siitä, kun osa opiskelijoista oli pukeutunut lautapelin hahmoiksi. Yliopiston saksalainen vaihto-opiskelija oli arvostellut heidän pukuvalintaansa kuvapalvelu Instagramissa. Hän katsoi pelin ja asujen toistavan rasistisia ja kolonialistisia stereotypioita Afrikan siirtomaa-ajalta.

Afrikan tähteä valmistavan Martinexin tuoteryhmäjohtajan Jenni Jalavan mukaan sosiaalisesta mediasta on kantautunut tietoja, että peli olisi myyty joistakin kaupoista loppuun.

– Minulla ei ole sen tarkempaa tietoa, mistä kaupoista ja miten laajalti peli olisi myyty loppuun. Tieto tuli minua vastaan sosiaalisen median keskusteluissa.

Jalava arvioi, että kaupat ovat saattaneet kuluneella viikolla myös tilata Afrikan tähteä tavallista enemmän, mikäli peli on päässyt loppumaan hyllyiltä ja varastoista.

– Kyllä nyt on toimitettu isompia määriä peliä kauppoihin.

Afrikan tähden lisääntyneestä myynnistä kertoi ensimmäisenä Helsingin Uutiset.

SOK:n käyttötavarakaupan johtaja Virpi Viinikainen vahvistaa havaintojen olevan oikeansuuntaisia. Hän kertoo, että Afrikan tähteä on myyty esimerkiksi Prismoissa tällä viikolla kolminkertaisesti normaaliviikkoon nähden.

– Näyttää siltä, että pelin saama julkisuus ja lähestyvä joulu ovat kasvattaneet sen kysyntää, hän sanoo.

Viinikaisen mukaan pelin saatavuudesta ei kuitenkaan tarvitse erityisemmin huolestua.

– Pelin saatavuus näyttää hyvältä, ja jos se jostain myymälästä loppuisikin väliaikaisesti, niin sitä täydennetään nopeasti lisää.

Martinex on raisiolainen leluja, pelejä ja talous- ja lahjatavaroita valmistava perheyritys. Afrikan tähti -lautapeli siirtyi Martinexin valmistukseen, kun yritys osti lautapelivalmistaja Pelikon koko peliliiketoiminnan vuonna 2003. Afrikan tähti kuului Pelikon tuoteperheeseen.

Martinex julkaisi viime keväänä Afrikan tähdestä sen 70-vuotisjuhlan kunniaksi uuden version. Juhlapainoksessa pelin ilme on uusittu ja päivitetty.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?