Laskelma: 1400 euron eläkkeen korotus maksaisi lähes miljardin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Laskelma: 1 400 euron eläkkeen korottaminen satasella maksaisi lähes miljardin vuodessa

Alle 1 400 euron työeläkkeiden korottaminen sadalla eurolla maksaisi noin 900 miljoonaa euroa vuodessa, jos se toteutettaisiin.

21.10. 16:33

Näin arvioi Eläketurvakeskuksen (ETK) toimitusjohtaja Mikko Kautto blogissaan. Korotuksen kohteena olisi yli 700 000 eläkkeensaajaa.

–  Työeläkerahastosta tätä ei voi nykysäännöillä maksaa. Eikä käy laatuun, että muut työeläkkeen saajat saisivat pienemmän työeläkkeen toisten korotusten rahoittamiseksi. Vaadittaisiin noin prosentin korotus työeläkevakuutusmaksuun, Kautto kirjoittaa.

Lisäksi ansiosidonnaiseen työeläketurvaan tuotaisiin uusi elementti eli poliittisiin päätöksiin perustuva lisäosa, mikä Kauton mielestä kyseenalaistaisi työeläkkeiden määräytymisen sääntöjä.

Pienten työeläkkeiden korottaminen ja sen lisäksi niin sanotun puoliväli-indeksin palauttaminen työeläkkeisiin nousivat taas puheenaiheeksi, kun 23 demari­kansanedustajaa jätti viime viikolla niiden selvittämisestä kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

–  Jos molemmat toimet toteutettaisiin, ne kasvattaisivat eläkemenoa suhteessa palkkojen ja työtulojen summaan runsaat 2 miljardia euroa vuodessa. Maksuvaikutus olisi noin kaksi prosenttiyksikköä eläkemaksutasoa kasvattava, arvioi ETK:n Kautto.

Työeläkettä saavat hyötyisivät korkeammista eläkkeistä. Maksajina olisivat työssäkäyvät tai heitä nuoremmat sukupolvet.

Ei kannatusta

Sdp:n eduskuntaryhmän enemmistön allekirjoittama kirjallinen kysymys on ihmetyttänyt, sillä niin sanottu vappusatanen on aiemmin koronan takia haudattu ja aloitteen eläkeindeksin muuttamisesta Sdp:n puoluekokous torppasi jo vuonna 2017, eikä puolue edelleenkään sitä kannata.

Allekirjoittajien joukossa ovat muun muassa Sdp:n varapuheenjohtajat Niina Malm ja Matias Mäkynen, jotka myös ovat ilmoittaneet, etteivät indeksimuutosta kannata, vaikka ovat kysymyksen allekirjoittaneet. Sen sijaan he ovat kertoneet kaipaavansa keskustelua siitä, miten pienten eläkkeiden ostovoimaa voisi parantaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?