Palkansaajien tutkimuslaitos: seuraavina vuosina hyvätuloisten perheiden tulot ja ostovoima paranevat ja työttömien huononevat - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

PT: Tällaisten perheiden tulot kasvavat eniten lähivuosina

Palkansaajien tutkimuslaitos ennustaa myös, että ostovoiman prosentuaalinen kasvu tulee lähivuosina olemaan vahvinta hyvätuloisen perheen ja heikointa työmarkkinatukea saavan työttömän kohdalla.

Seuraavina vuosina hyvätuloisilla perheillä menee taloudellisesti paremmin kuin työmarkkinatukea saavilla työttömillä.

21.10. 10:31

PALKANSAAJIEN TUTKIMUSLAITOS (PT) ennustaa, että eläkeläispariskuntien ja työmarkkinatukea saavien työttömien ansiokehitys on jäämässä kuluvana vuonna viime vuotta heikommaksi.

Eläkeläispariskunnan tilannetta selittää kansaneläkeindeksin ja työeläkeindeksin vähäinen kasvu. Työttömiltä puolestaan poistui tänä vuonna epidemiakorvaus, jota heille maksettiin koronaepidemian takia. Tämä näkyy heidän kohdallaan nyt tulojen supistumisena.

PT arvioi, että käytettävissä olevat nimelliset tulot kasvavat vuosina 2021–2023 prosentuaalisesti eniten hyvätuloisen perheen ja vähiten työmarkkinatukea saavan työttömän kohdalla.

Kuitenkin vuodesta 2012 vuoteen 2023 ulottuvalla ajanjaksolla työmarkkinatukea saavan työttömän tulot näyttävät kasvaneen prosentuaalisesti eniten ja hyvätuloisen perheen vähiten.

PT on julkistanut syksyn talousennusteensa yhteydessä esimerkkilaskelmat, jotka kuvaavat seitsemän kuvitteellisen perheen bruttotulojen ja ostovoiman kehitystä.

Tarkastelun kohteena ovat hyvätuloinen perhe, toimihenkilöperhe, työntekijäperhe, yksinhuoltajaperhe, työmarkkinatukea saava yksin asuva työtön, ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa saava työtön sekä eläkeläispariskunta.

PT kertoo torstaina ilmestyneessä tiedotteessaan, että se on julkaisemassa tänä vuonna myös esimerkkiperheportaalin, jonka käyttäjä voi tuottaa perheitä kuvaavia graafisia esityksiä. Sovelluksessa käyttäjä voi esimerkiksi valita palkansaajaperheiden lasten lukumäärän.

Muun muassa eläkeläispariskuntien ansiokehitys on jäämässä kuluvana vuonna viime vuotta heikommaksi.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen rakentamista esimerkeistä toimihenkilöperhe on ainoa, jolla on asuntolainaa. Näin ollen perheen kohtaamaa inflaatiovauhtia alentavat matalat asuntolainojen korot.

Esimerkkiperheistä eläkeläispariskunnan kulutuskorin hinta taas kasvaa lähivuosina eniten.

Pidemmän aikavälin ostovoimavertailussa vuokralla asuvien perheiden ostovoimaa alentaa vuokralla asumisen omistusasumista nopeampi hintojen nousu. PT:n arvion mukaan omistusasumisen kustannusten kasvu kiihtyy kuitenkin suunnilleen samansuuruiseksi vuokrien kasvun kanssa.

Tutkimuslaitos ennustaa, että ostovoiman prosentuaalinen kasvu tulee lähivuosina olemaan vahvinta hyvätuloisen perheen ja heikointa työmarkkinatukea saavan työttömän kohdalla.

Palkansaajaperheiden ansiokehityksen on aiemmissa esimerkkiperhelaskelmissa oletettu vastaavan PT:n talousennusteen mukaista ansiotasoindeksikehitystä.

Ansiotasoindeksiin vaikuttaa säilyvien työpaikkojen palkkatason muutosten ohella myös syntyvien ja häviävien työpaikkojen palkkataso. Nykyisessä suhdannetilanteessa, jossa työmarkkinoille syntyy paljon uusia työpaikkoja, ansiotasoindeksin muutokset eivät välttämättä kuvaa oikein säilyvien työpaikkojen keskimääräisiä palkkojen muutoksia.

Tutkimuslaitoksen käyttämässä mallissa palkansaajaperheiden ansiokehitys muodostuu jonkin verran ansiotasoindeksin muutosta suuremmaksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?