”Makkarakeisari” Veijo Votkin on kuollut

Veijo Votkin kuoli 73-vuotiaana pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana.

20.10.2021 10:41

Lihatukkuyrittäjä Veijo Votkin on kuollut, perheyritys kertoo tiedotteessaan.

Hän menehtyi tiistai-iltana 19.10.2021 pitkäaikaisten sairauksien uuvuttamana omaisten läsnä ollessa. Veijo Votkin oli kuollessaan 73-vuotias.

Veijo Votkin on ollut pääkaupunkiseudulla merkittävä liha-alan vaikuttaja useiden vuosikymmenten ajan.

Hän perusti Lihatukku Veijo Votkin Oy:n vuonna 1978. Veijo Votkin toimi yrityksessä aktiivisesti alkuvuoteen 2021 asti ja viimeiset kuukaudet kotoa käsin. Perheyrityksessä työskentelevät hänen vaimonsa Irja sekä pojat Asmo ja Aki Votkin, jotka jatkavat yrityksen toimintaa.

Votkin oli Suomessa ensimmäisiä lihatukkureita, jotka lähtivät lihanjalostukseen. Makkarakeisariksi tituleeratun Votkinin ensimmäisiä tuotteita olivat palvikinkku, nakit ja makkarat.

Votkin syntyi Iisalmessa 2.1.1948. karjalaiseen evakkoperheeseen, jonka sukujuuret olivat Karjalan Suistamolla.

Armeijan jälkeen Veijo Votkin lähti työnhakuun Helsinkiin.

– Kun lähdin Helsinkiin etsimään töitä, taskussani oli sata markkaa rahaa. Päädyin teurastamoon apupojaksi, sillä se oli ensimmäinen työ, mitä minulle tarjottiin, Votkin muisteli Aromi-lehden haastattelussa helmikuussa.

Votkin pääsi aputyöntekijäksi Sörkän teurastamohalliin. Paikka tunnetaan nykyisin Teurastamon alueena. Yhtenä työpäivänä omistaja kertoi, että hän lopettaa lihanleikkuun. Votkin päätti, että hän ryhtyy yrittäjäksi, jos teurastamonjohtaja suostuu antamaan hänelle tilat.

Lihatukku Veijo Votkin aloitti toimintansa maaliskuussa 1978.

Lihatukku Veijo Votkin Oy aloitti toimintansa Helsingin kaupungin lihatukkuhallissa vuonna 1978 nimellä Lihaliike Veijo Votkin.

Perheyritys kasvoi ja laajeni.

Kaikki muuttui, kun Suomi liittyi Euroopan unioniin 1995. Kauppojen hyllyiltä alkoi löytyä edullista ulkomaista lihaa.

Veijo Votkin ymmärsi, ettei perinteinen lihakauppa elätä entiseen tapaan. Hän laajensi lihanjalostukseen.

Votkinin lihanjalostamo aloitti toimintansa syksyllä 1995. Sen ensimmäisiä tuotteita olivat palvikinkut, nakit ja makkarat. Ne ovat edelleen yrityksen perusta.

– Alussa oli mies, lihakirves ja pöydän pätkä. Nyt käytössä on 4 000 neliömetriä modernia tuotantotilaa, Lihatukku Veijo Votkin Oy kertoo verkkosivuillaan.

Helsingin Tukkutorilla sijaitsevalla tehtaalla on lihanleikkaamo, makkara- ja palvivalmistus, siivutusosasto, makkarapakkaamo, lähettämö ja ruokatehdas.

Uusia tuotteita on tullut valikoimiin, lihaa teurastamolla käsitellään noin 15 tonnia päivässä. Valmiita lihajalosteita ja valmisruokaa se valmistaa noin 7 tonnia päivässä.

Yrityksen liikevaihto on noin 20 miljoonaa euroa. Se työllistää noin 130 –140 henkeä, joista 90 on Sörnäisissä.

Virossa on riistateurastamo, joka työllistää kymmenisen ihmistä.

Votkinin yrityksen toimitusjohtajana työskentelee nykyään perheen vanhempi poika Asmo.

– Muistan kun Asmo oli 5-vuotias ja halusi aina keikalle mukaan. Hän seisoi kojelaudalla ja katseli. Ei mennyt kauan, kun äidin piti tehdä hänelle oma valkoinen lakki ja takki, 71-vuotias Votkin muisteli Helsingin Sanomien haastattelussa vuonna 2019.

Veijo Votkinin sukujuuret olivat Karjalan Suistamolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?