Kommentti: Sain ilmaisen asuntoarvion, ja pian asuntoni olikin myynnissä – sitten minut valtasi pakokauhu - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Sain ilmaisen asuntoarvion, ja pian asuntoni olikin myynnissä – sitten minut valtasi pakokauhu

Kesti hetken tajuta ja vielä pidempi hetki myöntää itselleni, että olin tarinan hiirulainen, joka oli kohdannut leijonan. Tai Napoleon Waterloonsa, toimittaja Miikka Kaskinen kirjoittaa.

18.10. 19:15

Tapahtuipa lokakuun alussa.

Naapurirapussani oli tullut myyntiin hieman minun ja kumppanini kaksiota suurempi asunto. Kohdetta välittävä kiinteistönvälitysfirma oli jakanut meidänkin rappuun kohteesta esitteen, jonka yhteydessä luvattiin ilmainen asuntoarvio.

”Mikäs siinä”, totesin ja soitin ilmaisen arviointikäynnin, koska kiinnosti tietää, kuinka paljon asunnon hinta on noussut tammikuusta 2019 vai oliko nousua lainkaan.

Sisään astui karismaattinen kiinteistövälittäjä, joka puhui minut pyörryksiin. Kehui asunnon siisteyttä, pohjaa, järjestystä ja jopa kissaa.

Asunnon arvo oli hänen mukaansa noussut vain muutamassa vuodessa peräti neljänneksellä.

Nykyinen asuntoni on ensiasunto, jossa olen asunut kohta kolmisen vuotta eli myyntivoittoveroakaan ei tarvitsisi maksaa, koska sen raja menee kahdessa vuodessa.

”Ohhoh”, ajattelin.

Pian välittäjänainen olikin jo kehumassa asunnon menevän pomminvarmasti kaupaksi ja kauppoja tehdessä voisimme sopia hallintaoikeudesta, joka antaisi minulle ja kumppanille aikaa löytää meille sopiva koti.

Välittäjä sanoi kaikki ne sanat, jotka halusin kuulla. Silmissäni pyörivät dollarin kuvat. Ilmoitin arviointikäynnin lopuksi kysyttäessä, että asunnon voi laittaa myyntiin. Vielä samana iltana allekirjoitin sopimuksen verkossa kiinteistönvälitysfirman kanssa.

Aloimme intensiivisesti katsoa uutta asuntoa. Speksit olivat tarkat, mutta ei mahdottomat.

Seuraavana päivänä aloin jo empiä asiaa. Sopivia kohteita ei juuri näkynyt. Jos jossain olikin myynnissä hinta-laatusuhteeltaan liian hyvä asunto ollakseen totta, niin paljastui tulossa olevan kalliita remontteja tai jotain muuta vastaavaa.

Soitin välittäjälle ja kerroin, että haluaisinkin ottaa aikalisän ja miettiä uudestaan asunnon myyntiä rauhassa. Välittäjä kertoi, että sopimus asunnon myyntiin laittamisesta on jo allekirjoitettu ja että purkaminen ei niin vain onnistuisi. Lisäksi joutuisin maksamaan sopimuksen purkamisesta. Summaa välittäjä ei kertonut, mutta äänenpaino antoi ymmärtää, että halvaksi se ei tulisi.

Lisäksi välittäjä alkoi puhua jopa vuoden hallintaoikeuden siirtämisestä eli mahdollisen kaupan jälkeen olisi peräti vuosi aikaa etsiä uusi katto pään päälle. Tämän lisäksi välittäjä kertoi jo aloittaneensa työnteon.

Enkö uskalla sanoa, että en halua myydä omaa asuntoani.

Myönnyin, ja niin asiat etenivät jälleen. Tunsin itseni täysin selkärangattomaksi. Enkö uskalla sanoa, että en halua myydä omaa asuntoani? Säälinkö välittäjää, joka kertoi huhkineensa jo asian tiimoilta hiki hatussa vai enkö vain halunnut tuntea pettäneeni häntä?

Päivä tästä laitoin tekstarin, että tilanne on se, että en aio asuntoa myydä ja sillä selvä. Otin myös yhteyttä kiinteistönvälitysfirman yrittäjään ja peräti kolmen eri ihmisen kanssa keskusteltuani firmassa ymmärrettiin, että allekirjoittanut on tosissaan.

Sittemmin sopimuksen purkusummakin realisoitui tarkemmin.

Minusta tuntui aidosti pahalta välittäjän puolesta. Hän oli tehnyt siihenastisen työn tehokkaasti ja moitteettomasti. Itse olin vain aivan liian hiiri, jotta olisin sanonut ensimmäisen kerran asiaa empiessä tarpeeksi painokkaasti asunnon olevan minun ja ettei sitä laiteta myyntiin.

”Ilmaiselle asuntoarvioille” tuli lopulta hintaa 117 euroa, joka sisälsi sen, että kiinteistönvälitysfirma oli tilannut asuntoon liittyviä asiapapereita isännöintiyhtiöltä. Toisaalta summa oli pieni verrattuna siihen, että asunto olisi ehditty jo kuvata, saatikka että olisin myymässä asuntoani vastentahtoisesti.

Tajusin olevani tämän hieman koomisenkin tarinan hiirulainen, ja välittäjä oli leijona.

Ehkä yritän ensi kerralla painaa edes hieman jarrua, ettei vauhtisokeus ja dollarin kuvat silmissä pimennä jo valmiiksi sumeaa harkintakykyäni.

  • Onko sinulle käynyt vastaavanlainen tilanne? Voit kertoa sattumuksestasi tarkemmin joko omalla nimelläsi tai anonyyminä. Laita sähköpostia ja kerro tarinasi miikka.kaskinen@is.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?