Kunnissa tarjotaan ilmaista asumista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tarjolla ilmainen asunto jopa puoleksi vuodeksi – asukkaita houkutellaan tuhansien eurojen eduilla

Ilmainen asuminen tuntuu olevan ainakin yksi vetovoimatekijä, joka saa ihmisiä muuttamaan myös kasvukolmion ulkopuolelle. Keinoa on jo kokeiltu eri puolilla maata.

Isojoki Pohjanmaalla on yksi kunnista, jotka tarjoavat ilmaista vuokra-asumista houkuttimena.

18.10. 17:30

Oulujärven rannalla sijaitseva Paltamon kunta aloitti lokakuun alussa kampanjan, jonka tarkoitus on houkutella kuntaan uusia veronmaksajia.

Houkuttimena on kolmen kuukauden ilmainen asuminen kunnan vuokrataloyhtiössä. Ehtona on vähintään kuuden kuukauden määräaikainen vuokrasopimus, tulijan kotiosoitteen muuttaminen Paltamoon ja työpaikka vuokrasopimusta tehtäessä.

Vuokrataloyhtiö Kiinteistö Oy Paltamon Kiehisen toimitusjohtajan Raija Mikkosen mukaan kyselijöitä on ollut kohtuullisesti.

– Kyselyitä on tullut jonkun verran jo nyt, kiinnostusta on ollut, myös Kainuun ulkopuolelta, Mikkonen sanoo.

Vapaana on tällä hetkellä 36 erisuuruista asuntoa, joiden vuokrat vaihtelevat alle 300 eurosta hieman yli 700 euroon. Näin tuleva asukas saa parhaimmillaan etua noin parituhatta euroa.

– Tyhjät asunnot ovat suurempia asuntoja, pienemmille asunnoille on kysyntää, Mikkonen sanoo.

Aivan ilmaista asuminen ei ole vapaakuukausinakaan, sillä asukas huolehtii itse käyttökorvausmaksuistaan, kuten esimerkiksi vesi- ja sähkömaksuista.

Muuttotappiosta kärsinyt Paltamo ei ole ainoa Suomen kunta, jossa on turvauduttu ilmaiseen asumiseen tulijoiden houkuttelemiseksi.

Viime vuoden lopulla Pohjois-Pohjanmaalla Oulainen tarjosi kaupunkiin muuttavalle kolmen kuukauden ilmaista vuokra-asumista.

Elinkeino- ja kehitysjohtaja Jarmo Soinsaaren mukaan kampanja houkutteli Oulaisiin 21 vakituista uutta asukasta.

– Tulijoita oli aina Utsjoelta Tampereelle ja Turkuun saakka. Nämä jäivät Oulaisiin asumaan ja ostivat myös omakotitaloja sekä rivitalo- ja kerrostalo-osakkeita, Soinsaari sanoo.

Tempaus sujui hänen mukaansa niin hyvin, että uusi vastaava kampanja on jo käynnissä.

Etelä-Pohjanmaalla Isojoelle etsitään parhaillaan sosiaali- ja terveysalan alan ammattilaisia tarjoamalla ilmainen asunto puoleksi vuodeksi.

Isojoen kunnanjohtajan Juha Herralan mukaan pari viikkoa sitten alkanut ”Tuu töihin Isojoelle!” -kampanja on sujunut hyvin.

Hänen mukaansa neuvottelut ensimmäisten tulijoiden kanssa ovat jo pitkällä ja kohta näille päästään esittelemään huoneistoja. Tarjolla on kuntakeskuksessa neljä vapaata rivitaloasuntoa.

– Nyt kampanjalla haetaan sote-puolen ammattilaisia, joista täällä on kova tarve. Hakua voidaan mahdollisesti laajentaa esimerkiksi peruskoulun opettajiin, jos kokeilu onnistuu hyvin, miltä nyt vaikuttaa, Herrala sanoo.

Isojoen kunnanjohtaja Juha Herrala toivottaa soteammattilaiset tervetulleiksi.

Hänen mukaansa Isojoki tarjoaa tulijoille turvallisen asuinympäristön, ja hyvät perustason palvelut. Kunnan strategiaan kuuluu myös uuden työvoiman houkuttelu.

– Pienellä kynnyksellä pääsee nyt kokeilemaan maalla asumista ja työn tekemistä meillä.

Myös kaupungit ovat turvautuneet asumiseen houkuttelukeinona. Varkaudessa kolmen kuukauden ilmaista asumista on tarjottu varkautelaiseen yritykseen tai Varkauden kaupungille töihin tulevalle.

Samoin Savonlinnassa on käynnissä kampanja, jossa Savonlinnan Vuokratalot tarjoaa asumista myös Kerimäellä ja Punkaharjulla.

Jos ulkopaikkakuntalainen muuttaa Savonlinnaan töihin, voi asuntoihin saada ensimmäisen vuoden aikana kolme vuokravapaata kuukautta. Etu koskee kerros- ja rivitaloasuntoja.

Savonlinnan Vuokratalot Oy:n toimitusjohtajan Hannu Kurjen mukaan pari vuotta käynnissä ollutta kampanjaa ei ole hyödynnetty kovin paljon.

– Sopimuksia ei ole ollut hirveän monta, alle kymmenen, Kurki sanoo.

Asiasta kertoi aiemmin Yle.

Lue lisää: Helsinki uusii haku­järjestelmän: Kaikki hakemukset kaupungin vuokra-asuntoihin tehtävä uudestaan

Lue lisää: Vuokralaisten löytäminen helpottunut monessa kaupungissa – pääkaupunkiseutu erottuu joukosta

Lue lisää: RT: Asuntoja rakennetaan tänä ja ensi vuonna yli tarpeen – omakotitalojen määrä kasvaa rajusti

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?