8 vinkkiä: Näin voit säästää satasia bensa­kuluissa

Taloudellista ajotapaa noudattamalla voi säästää kymmenenkin prosenttia polttoainekustannuksissa.

Polttoainekustannuksissa voi säästää myös vertailemalla paikallisia hintoja.

19.10.2021 6:15

Bensiinin hinta on hiponut viime aikoina ennätyslukemia. Korkeimmat yksittäisillä asemilla mitatut hinnat ovat 95E10-bensiinin osalta olleet 1,950 euroa litralta.

Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksin mukaan 95E10-bensiinin keskihinta oli syyskuussa 1,72 euroa litralta ja elokuussa 1,73 euroa litralta. Yhtä korkealla hinnat ovat viimeksi olleet vuonna 2012, jolloin 95-bensiini maksoi syyskuussa keskimäärin 1,74 euroa litralta.

Energiayhtiö St1:n toimitusjohtaja Mika Wiljanen arvioi IS:lle aiemmin, että bensan hinta saattaa nousta vielä korkeammaksikin.

– Ennen kuin tuotannot saadaan ylös ja vastaamaan kysyntää, en usko, että tästä hirveästi alaspäin mennään. Valitettavasti, Wiljanen sanoi.

Sitä, miten kauan tässä kestää, on vaikeaa arvioida, hän totesi.

Lue lisää: Bensalitra jo liki kaksi euroa – hinta­huippua ei ole ehkä vielä nähty

Omiin bensakuluihin voi vaikuttaa monin tavoin varsinaisesti ajamista vähentämättä. IS kokosi vinkkejä, joiden avulla voi säästää vuositasolla jopa satoja euroja polttoainekuluissa.

Paikallinen hinnanvaihtelu on tällä hetkellä monin paikoin kymmenen sentin tuntumassa. Polttoaine.net -palveluun ilmoitettujen hintojen perusteella esimerkiksi sunnuntaina 17.10. Helsingissä ero halvimman ja kalleimman 95E10-bensiinin litrahinnan välillä oli peräti 14 senttiä. Jyväskylässä vastaava ero oli 9,6 senttiä litralta, Riihimäellä 10,7 senttiä.

40 litraa ysivitosta tankkaamalla olisi tarkoin valitsemalla voinut tuolloin säästää kalleimpaan vaihtoehtoon verrattuna Helsingissä 5,60 euroa, Jyväskylässä 3,84 euroa ja Riihimäellä 4,28 euroa.

Liikennepalvelukauppiaat ry:n toimitusjohtaja Jari Salosen mukaan paikkakuntakohtainen hintavaihtelu muodostuu pääosin öljy-yhtiöiden ja liikepaikkojen välisestä kilpailusta, joka on Suomessa kovaa.

– On olemassa pääosin kahdenlaista polttoaineen myyntitapaa. On kauppiasvetoinen tapa, ja öljy-yhtiöiden myyntipisteet. Joko kauppias ostaa öljy-yhtiöltä polttoaineen ja laittaa siihen oman katteensa päälle tai öljy-yhtiö myy suoraan kuluttajille, eikä kauppiaalla ole hintaan sanomista.

Yleisesti ottaen polttoaineen myynti on Salosen mukaan huoltoasemakauppiaille enemmälti palvelutehtävä.

Nesteen Suomen asemaverkostosta vastaava johtaja Katri Taskinen kertoo, että maailmanmarkkinahinnan muutokset ovat korona-aikana olleet poikkeuksellisen suuria ja nopeita.

– Polttoaineen hintaan vaikuttaa tuotteiden maailmanmarkkinahinnat, valuuttakurssit ja paikallinen kilpailu. Nyt syksyllä on ollut myös poikkeuksellisen isoja nousuja maailmanmarkkinahinnoissa, ja kyllähän nämä muutokset näkyvät myös asemilla.

On vaikea arvioida, kasvattavatko nopeat hintamuutokset myös asemien välisiä paikallisia hintaeroja.

– Paikallinen kilpailu on yksi tekijä, ja jokaisella markkinoilla toimivalla on oma hinnoittelutaktiikkansa. Paikallinen kilpailu luo myös hintaeroja tällaisella lyhyellä aikavälillä, Taskinen toteaa.

Edullisimmat tankkauspaikat vaihtelevat, ja kuluttaja voi hyödyntää omaa paikallistietoaan päivän halvimpia hintoja metsästäessään.

Tankkauspaikkaa valittaessa täytyy kuitenkin ottaa huomioon polttoaineen hinnan lisäksi myös sijainti. Pari euroa halvemman tankillisen takia ei ajallisesti tai rahallisesti mitattuna kannata poiketa reitiltä kovinkaan kauas.

Paljon paikallista hintavaihtelua merkittävämmän säästön saa aikaiseksi säästeliäämmällä ajotavalla. Brittiläisen autoilijoiden yhdistys The Automobile Associationin selvityksen mukaan taloudellisesti ajamalla säästää keskimäärin noin kymmenen prosenttia polttoainekuluissa. Myös Suomen valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva on päätynyt samanlaiseen arvioon.

Taloudellinen ajotapa säästää polttoaineen lisäksi myös luontoa vähentämällä autoilun aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä. Myös liikenneturvallisuus paranee, auton huoltokustannukset ja kuljettajan stressi vähenevät, ja matkustusmukavuus kasvaa.

Näin säästät bensa­kuluissa

  1. Huomioi turha painolasti. Tavaroiden paino autossa lisää polttoaineen kulutusta.

  2. Ilmanvastus lisää polttoaineen kulutusta, joten esimerkiksi käyttämätön kattoteline kannattaa poistaa autosta.

  3. Moottorin esilämmitys kylmillä keleillä kannattaa, sillä lämmin moottori kuluttaa vähemmän polttoainetta. Älä tyhjäkäytä autoa.

  4. Huolehdi rengaspaineista. Renkaiden liian matala ilmanpaine voi lisätä vierintävastusta ja sitä kautta bensankulutusta merkittävästi. Paineet on hyvä tarkistaa säännöllisesti.

  5. Huolla autoa säännöllisin väliajoin. Auton säännölliset huoltotoimenpiteet kuten ilmansuodattimen tai öljyn vaihdot voivat auttaa säästämään polttoainekuluissa.

  6. Ota käyttöön taloudellinen ajotyyli. Kiihdytä rauhallisesti ja aja nopeusrajoitusten mukaisesti. Päästä kaasupoljin liikennevalojen tai risteyksen lähestyessä hyvissä ajoin. Käytä matkantekoon pikkuteiden sijaan moottoriteitä, sillä se on polttoainetehokkaampaa.

  7. Vältä ilmastoinnin ja muiden auton sähköisten ominaisuuksien turhaa käyttöä, sillä ne voivat lisätä polttoaineen kulutusta.

  8. Seuraa jakeluasemien hintatietoja polttoaine.net-hintaseurantasivuston kautta. Sivuston hintatiedot päivittyvät autoilijoiden ilmoittamien tietojen perusteella.

Suomessa rekisteröidyillä bensiinikäyttöisillä henkilöautoilla ajettiin tilastokeskuksen mukaan vuonna 2019 keskimäärin 11 000 kilometriä. Nykyisellä 95E10-bensiinin keskihinnalla tällainen keskivertoautoilija säästäisi 7,5l/100km kulutuksella taloudellista ajotapaa noudattamalla noin 12 euroa kuukaudessa tai noin 140 euroa vuodessa.

Vastaavasti 25 000 kilometrin vuosiajoilla säästöä kertyisi taloudellisella ajotavalla noin 27 euroa kuukaudessa tai noin 320 euroa vuodessa.

Mikäli päälle vielä seuraa ostopäätöksissään paikallisia hintaeroja, voi kuukausittainen säästö nousta molemmissa esimerkkitapauksissa vielä muutamilla euroilla.

Paikalliset erot bensiinin hinnassa kuitenkin vaihtelevat, joten niiden merkitys saattaa olla arvioitua suurempi tai pienempi. Esimerkiksi sunnuntaisen tilanteen perusteella helsinkiläinen keskiverto bensiiniautoilija säästäisi vajaat 10 euroa kuussa valitsemalla halvimman bensa-aseman, kun taas kuopiolainen vajaat 2 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?