Koronapassia vastustavat satamatyöntekijät uhkaavat ajaa Italian kaaokseen

Italisssa työpaikalle ei pääse ilman koronatodistusta.

Muun muassa Genovan satamassa työntekijät ovat tänään osoittaneet mieltään koronatodistusta vastaan.

15.10.2021 17:45

Italia on tänään ottanut käyttöön tiukat koronamääräykset, jotka ovat innostaneet ihmisiä protesteihin eri puolilla maata.

Muun muassa Triestessä ja Genovassa satamien ympärillä on ollut mielenosoituksia, mutta haittaa satamaliikenteelle niistä ei kerrota olleen. Anconan satamassa työntekijät tukkivat liikenteen.

Toistaiseksi tarjontaketju ei ole häiriintynyt, mutta uhka sen katkeamiselle pysyy yllä. Mielenosoitusten sekä uusien määräysten puolesta että niitä vastaan odotetaan jatkuvan ainakin viikonvaiheet yli. Satamien haavoittuvuutta lisää se, että niissä rokottamattomien työntekijöiden osuus on keskimääräistä suurempi.

Triesten satama on Euroopan seitsemänneksi suurin. Satamatyöntekijät ovat uhanneet lakkoilla tästä päivästä lähtien, ellei hallitus peru koronatodistuspakkoa. Sataman ammattiyhdistyksen mukaan 40 prosenttia työtekijöistä on rokottamattomia.

– Unohtakaa joululahjat ja sanokaa näkemiin talouden elpymiselle, satamatyöntekijä Giuliano Coslovich uhosi italialaislehti La Repubblican mukaan.

Viime kuussa Italian hallitus teki päätöksen, jonka mukaan tästä päivästä lukien kaikkien työpaikalleen pyrkivien tulee sakon uhalla esittää todistus koronavirusrokotuksesta tai korkeintaan 48 tuntia vanha negatiivinen koronatestitulos. Määräys koskee sekä julkista että yksityistä sektoria.

Aiemmin tässä kuussa Italiasta tuli ensimmäinen Euroopan unionin jäsen, jossa koronarokotus on pakollinen terveydenhoitoalan henkilöstölle.

Koronapassi on lisäksi pakollinen julkisessa liikenteessä sekä muun muassa ravintolaan, kuntosalille tai teatteriin pääsemiseksi.

Italian rokotekattavuus on noin 80 prosenttia ja kansalaiset ovat pääsääntöisesti ottaneet rajoitukset vastaan sopuisasti. Joissakin väestöryhmissä viimeisimmät kiristykset on kuitenkin koettu niin, että ne rajoittavat oikeutta tehdä työtä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?