Yosa-välipalat kehittänyt Merja Scharlin nousi tulokärkeen yrityskaupalla - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hittituotteen kehittänyt Merja Scharlin jatkoi yrityskaupan jälkeen vuosia töiden tekoa – ”Iän puolesta voisi kyllä vähän jo rauhoittua”

Merja Scharlin nousi Varsinais-Suomen parhaiten tienaavien joukkoon 73-vuotiaana, kun hän myi Yosa-tuotteita valmistavan Bioferme-yrityksensä Fazerille.

Kaurapohjaisia Yosa-tuotteita kehittäneen Merja Scharlinin aika on kulunut omaa kiinteistöä hoitaessa. Biofermen entisiin tiloihin on pian muuttamassa vuokralaiseksi uusi elintarvikeyritys.

17.10. 9:30

Kaarinalainen Merja Scharlin nousi poikansa Nikon kanssa Varsinais-Suomen tulokärkeen vuonna 2017. Hän oli tuolloin maakunnan viidenneksi eniten ansainnut nainen ja Niko puolestaan maakunnan eniten ansainnut mies.

Pääsyynä oli Scharlinien Bioferme-yhtiön myynti Fazerille, mutta taustalla oli Merja Scharlinin vuosikymmenien kehitystyö kasvispohjaisten tuotteiden parissa.

Hänen yrityksensä sai alkunsa vuonna 1977, kun hän perusti autotalliinsa Piispanristin mehuaseman. Scharlinin yritys tuotti marja- ja vihannesmehuja sekä hapatettuja vihannestuotteita ja oli yhdessä vaiheessa Suomen suurin luomuhapankaalin purkittaja.

Tuolloin ympäristöystävällisyys ja lihantuotannon ja -syönnin vähentämiset eivät olleet yhtä tapetilla kuin nykyään.

– Kuinka pitkä voi olla joku kehityskaari olla, miettii Scharlin.

– Minulla oli arvomaailma, jota halusin viedä eteenpäin. En kyllä olisi 40 vuotta sitten uskonut muutosta näin rajuksi. Silloin ei ollut kyse näin suurista asioista, vaan halusin kasvattaa kotimaisten kasviperäisten tuotteiden osuutta ruokavaliossa.

Varsinaiseksi hitiksi muodostuivat kuitenkin vasta 1990-luvulla kauppoihin tulleet jogurttimaiset Yosa-välipalat, jotka on tehty kaurasta hapattamalla.

Kasvistuotteiden suosion kasvaessa Scharlinin Bioferme-yhtiön liikevaihto nousi vuonna 2013 hieman alle kolmeen miljoonaan, mutta vuonna 2017 jo 8,7 miljoonaan euroon. Samalla liiketoiminnan tulos oli 1,5 miljoonaa euroa.

Lue lisää: Merja Scharlin tarttui suurten yritysten hylkäämään ideaan – autotallin mehutehtaasta paisui miljoonaluokan bisnes

Yrityskaupoista tulleet varat eivät ole jo yli 70-vuotiaan Scharlinin mukaan hänen elämäänsä juuri muuttaneet. Tosin hän ei ole enää yhtä kiinteästi mukana Yosa-tuotteiden kehittämisessä.

– Olin kaupan jälkeen pari vuotta töissä Fazerin listoilla, mutta viime vuonna jäin pois. Tein sen, mitä alunperin sovittiin ja pikkaisen lisäaikaa, hän kertoo.

– Iän puolesta voisi kyllä vähän jo rauhoittuakin.

Fazer siirsi tuotannon pois Scharlinien kiinteistöstä. Tyhjillä olevaan entiseen tehdastilaan on kuitenkin lähiaikoina tulossa uusi vuokralainen, elintarvikealan yritys sekin.

– Aika on mennyt viime aikoina kiinteistön hoitamiseen, Scharlin kertoo.

Hän kuitenkin edelleen seuraa kasvispohjaisten tuotteiden kehitystä. Korona on kuitenkin viime vuosina valitettavasti estänyt ulkomaanmatkat alan messuille ja muihin kiinnostaviin kohteisiin.

Taloussanomat kysyi takavuosina yrityskaupoilla tai sijoittamalla äkkirikastuneiden suomalaisten kuulumisia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?