Neljä miljoonaa euroa tuurilla tienannut Niko Mäenpää sijoitti taas kryptovaluuttoihin – ”On hyvä varautua siihen, että euro voi romahtaa”

Kryptovaluutalla vaurastunut Niko Mäenpää irtisanoutui ja perusti oman kryptovaluuttoihin erikoistuneen lakiyhtiön.

Kryptovaluutat ovat Niko Mäenpäälle sekä sijoituskohde että työ.

17.10.2021 19:00

Niko Mäenpää nousi vuonna 2018 Suomen neljänneksi kovatuloisimmaksi alle kolmekymppiseksi tienattuaan parin vuoden aikana yli neljä miljoonaa euroa.

Taustalla oli alunperin vuonna 2013 tehty parin tuhannen euron sijoitus bitcoin-valuuttaan. Samoihin aikoihin hän tutustui myös ihmisiin, jotka olivat kehittämässä uutta virtuaalivaluuttaa, joka julkaistiin vuonna 2015 nimellä NEM.

Alkuvaiheessa hän sai NEM-valuuttaa käytännössä ilmaiseksi.

Lue lisää: Nikosta, 29, tuli parissa vuodessa miljonääri tuurilla – ”Niitä jaettiin käytännössä ilmaiseksi kaikille”

Julkaisun jälkeen Mäenpää osti bitcoineillaan lisää NEM-valuuttaa, jonka arvo oli vuoden 2016 alussa vähän yli sentin sadasosan, eikä sen noususta ollut mitään takeita. Mäenpää arvioi kuitenkin pystyvänsä ottamaan riskin.

Vuonna 2017 valuutan arvo oli noussut noin 0,20 euroon, ja Mäenpää vaihtoi NEM-pottiaan euroiksi ostaakseen uuden asunnon. NEM-valuutan arvo kävi vuoden 2018 alussa korkeimmillaan vielä 1,5 eurossa ennen romahdustaan.

Mäenpää kuvaa reilut neljä miljoonaa euroa tuottanutta sijoitustaan yhä ”lottovoitoksi”.

Voittorahoillaan hän on ostanut asunnon lisäksi myös auton. Hän myös lopetti työnsä suomalaisen pörssiyhtiön lakimiehenä ja perusti oman Uhmu-lakitoimistonsa, jonka kautta hän tekee virtuaalivaluuttoihin liittyvää konsultointia.

Lottovoiton epätodennäköisyys ei ole kuitenkaan estänyt häntä sijoittamasta rahojaan uudestaan kryptovaluuttoihin.

– Pari, kolme vuotta sitten aloin jo ostaa kryptovaluuttoja takaisin. Nyt tässä taas jännitellään, että mihin mennään, Mäenpää sanoo.

Hän kiinnostui kryptovaluutoista jo opiskeluaikanaan tutustuessaan vuoden 2008 finanssikriisiin. Mäenpää ei luota perinteisten valuuttojen kestävyyteen.

– Uutisissa on kerrottu inflaatiosta ja valtioiden lisääntyvistä lainoista, Mäenpää sanoo.

– Ihmiset voivat herätä epäilemään nykyistä rahajärjestelmää, kun valtiot voivat ottaa lainaa ilman rajoja. Samalla kasvaa inflaatio, mikä voi olla vaarallista, kun esimerkiksi bensan ja ruoan hinnat nousevat. On hyvä varautua siihen mahdollisuuteen, että euro voi romahtaa.

Mäenpää kertoo hajauttaneensa rahojaan muun muassa useaan eri kryptovaluuttaan, ja sanoo olevansa voitolla tälläkin hetkellä.

Yrityksensä kautta hän on ollut myös mukana perustamassa uutta Symbol-nimistä kryptovaluuttaa.

– Se oli minulle suuri projekti. Siinä oli todella paljon erilaisia sopimusteknisiä asioita selvitettävänä, esimerkiksi missä maissa sitä voidaan tarjota, keille ja millä ehdoilla, Mäenpää kertoo.

– Voisi sanoa, että kyseessä on liikejuridiikka puhtaimmillaan, mutta lisättynä kryptovaluutan kysymyksillä. Kaikkia lakeja ei ole olemassa, eli toimitaan hieman harmaalla alueella, ja silti pyritään löytämään turvallisia vaihtoehtoja asiakkaalle.

Omasta mielenkiinnosta syntynyt työ yksityisyrittäjänä kryptovaluuttojen parissa on ollut mielenkiintoista, vaikka varsinaista työ- tai loma-aikaa ei ole ollut.

– Työaika voi olla milloin vaan, varsinkin kun asiakkaita voi olla maailman joka puolella. Välillä joutuu tasapainoilemaan, kun on neuvotteluja aasialaisten ja amerikkalaisten kanssa samaan aikaan, Mäenpää kertoo.

– Puhelinpalavereja on tosi outoihin aikoihin, joustamaan joutuu paljon, mutta ei kuitenkaan liikaa. Oman firman pyörittäminen on ollut todella kannustavaa.

Taloussanomat kysyi takavuosina yrityskaupoilla tai sijoittamalla äkkirikastuneiden suomalaisten kuulumisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?