Näissä paikoissa vaaditaan koronapassia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näissä yökerhoissa korona­passia aletaan vaatia lauantaina

Koronapassi on näillä näkymin tulossa voimaan viikonloppuna. Se on nykyisessä koronatilanteessa tärkeä erityisesti yökerhoille.

13.10. 15:26

Hallituksen esitys tartuntatautilain muuttamisesta mahdollistaa koronapassin käyttöönoton. Mikäli eduskunta antaa perjantaina lakiesitykselle lopullisen sinetin, tulee passi käyttöön jo viikonloppuna.

Koronapassi koskisi yli 16-vuotiaita. Sitä käytettäisiin lähinnä leviämisvaiheen ravintoloissa ja yökerhoissa, missä sen turvin olisi mahdollisuus pitää ovet auki pidempään.

Leviämisvaihe on voimassa pääkaupunkiseudun lisäksi Päijät-Hämeessä ja Varsinais-Suomessa. Myös Pohjanmaalla ja Satakunnassa on voimassa koronarajoituksia.

Näissä ravintolat voivat olla auki klo 5–01 ja anniskelu on sallittu klo 9–00. Tanssi- ja laulukielto päättyi kuitenkin jo kuun vaihteessa.

Matkailu- ja ravintolapalveluita edustava Mara arvioi etukäteen, että etenkin yökerhot ovat passista kiinnostuneita. Koronarajoitukset ovat koetelleet yökerhoja, joiden kohdalla on nähty konkursseja ja sulkemisia.

Turun keskustassa sijaitsevat Night Club Marilyn ja Night Club Vegas. Ravintoloitsija Mikaela Savolaisen mukaan koronapassi tulee niissä käyttöön viimeistään lauantaina.

– Jos turvallisella illanvietolla voidaan vapauttaa kellonaikoja ja päästä eroon asiakaspaikkarajoituksista, haluamme sen mahdollisuuden hyödyntää, Savolainen sanoo.

– Ehkä ihmiset, jotka ovat kiinnostuneita lähtemään viettämään toisten kanssa aikaa, lähtisivät nyt myös ottamaan rokotuksia.

Periaatteessa koronapassin voisi lain voimaan tullessa ottaa käyttöön jo perjantaina puolenyön jälkeen, mutta tämä aiheuttaisi hankaluuksia käytännön järjestelyiden kannalta.

– Meillä on tänään hallituksen palaveri tästä aiheesta.

Usean yökerhon ketjua pyörittävän Night People Groupin toimitusjohtaja Antti Raunio pitää koronapassia tervetulleena.

Ketjuun kuuluvat muun muassa pääkaupunkiseudun Baarikärpänen, Maxine ja Apollo sekä muualla Suomessa esimerkiksi Lahden Armas Lahti ja Wintti.

Raunion mukaan passi otetaan käyttöön heti, kun se on lain mukaan mahdollista. Esimerkiksi Maxinessa tämä merkitsee anniskelun jatkumista kello 4:ään saakka.

– Tämä on vähän samanlainen asia kuin näissä muissakin rajoitusasioissa eli ravintola-alan odotetaan sopeutuvan muutamassa tunnissa hallituksen päähänpistoihin. Tähän onneksi jo totuttu 17 kuukauden rajoitusten aikana.

Antti Raunion mukaan koronapassi on suuri helpotus.

Hän epäilee, onko koronapassilla ratkaisevaa merkitystä epidemian hallinnan kannalta. Yökerhotoiminnan kannalta merkitys on sen sijaan suuri, koska tehokkaimmat tunnit liiketoiminnan kannalta ovat puolestayöstä aamukolmeen.

– Meidän liiketoimintamme kannalta sillä on kamalan suuri merkitys. Se lisää ennustettavuutta, vaikka epidemiatilanne pahenisikin ja antaa toimitusjohtajalle mielenrauhaa.

Helsingin keskustassa sijaitsevasta yökerho El Patronista kerrotaan puolestaan, että päätös koronapassista jää perjantaihin.

Näin jonotettiin El Patron-yökerhoon lokakuun alussa Helsingissä.

Passia voidaan periaatteessa edellyttää myös suurissa yleisötapahtumissa, teattereissa ja konserteissa. Sama koskee esimerkiksi museoita ja taidenäyttelyitä.

Tämä edellyttäisi kuitenkin sitä, että koronatilanne pahenisi, ja kertaalleen purettuja rajoituksia alettaisiin pystyttää uudelleen.

Jos epidemiatilanne heikkenee yllättäen ja erittäin selvästi, voidaan hallituksen strategian mukaan ottaa käyttöön niin sanottu hätäjarrumekanismi. Tämä tarkoittaisi siirtymistä takaisin laajoihin rajoituksiin. Tästä ei ole vielä merkkejä.

Näillä näkymin passi tulee siis ainakin aluksi käyttöön vain ravintoloissa ja yökerhoissa, vaikka lakiesitys jättää avoimeksi mahdollisuuden, että tilaisuuden järjestäjä voi vaatia passia.

Esimerkiksi Helsingin jäähallin toimitusjohtajan Tom Kivimäen mukaan koronapassin käyttöönotosta ei ole nyt suunnitelmia.

– Sellaista tietoa minulla ei ole. Myöhemmässä vaiheessa koronatilanteen mahdollisesti heiketessä koronapassi voi olla hyvä väline, Kivimäki sanoo.

Samanlaista viestiä kerrotaan Kansallismuseosta, Ateneumista ja Kansallisteatterista.

Lue lisää: Koronapassi tulee: 5 tärkeää kysymystä ja vastausta

Lue lisää: Koronapassin tulo askarruttaa ravintola-alalla – useita huolia ilmennyt jo nyt

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?