MaRan Timo Lappi: Kaikilla yrityksillä ei ole varaa palkata henkilöä korona­passeja tarkastamaan

Matkailu- ja ravintolapalveluja edustavan MaRan mukaan 16 vuotta on sopiva ikäraja koronapassille alan näkökulmasta.

12.10.2021 17:12

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on ehdottanut koronapassin alaikärajan nostamista 16 vuoteen. Hallitus esitti, että koronapassia voitaisiin edellyttää 12-vuotiailta ja sitä vanhemmilta.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan tiistainen tiedotustilaisuus nähtävissä yllä olevalla videolla.

Lue lisää: Koronapassi tulossa voimaan lauantaina – tätä se tarkoittaa käytännössä

Valiokunta sai valmiiksi mietintönsä tiistaina. Sosiaali- ja terveysvaliokunta pitää koronapassia koskevaa sääntelyä tärkeänä. Sen avulla on mahdollista pitää rajoitusten voimassaoloaikana yhteiskunnan eri toimintoja käynnissä.

Valiokunnan puheenjohtajan Markus Lohen (kesk) mukaan tavoitteena on, että koronapassin mahdollistava tartuntatautilain muutos voitaisiin vahvistaa perjantaina. Voimaantulo olisi hänen saamiensa tietojen mukaan heti lauantaina, hän kertoi tiedotustilaisuudessa.

– Koronapassia voidaan käyttää tilanteessa, jossa rajoituksia on voimassa. Tämä on tärkeä asia leviämisvaiheessa olevien alueiden ravintoloille eli pääkaupunkiseudulle, Varsinais-Suomelle, Päijät-Hämeelle, Satakunnalle ja Pohjanmaalle, MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo IS:lle.

MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo 16 ikävuoden olevan sopiva ikäraja koronapassille alan näkökulmasta

– Koronapassin avulla pääsemme eroon kolmesta eri rajoituksesta eli siitä, että anniskelupainotteiseen ravintolaan saa ottaa asiakkaita vain 50 prosenttia maksimimäärästä ja ruokaravintolaan enintään 75 prosenttia, oman tuolin ja pöydän vaatimuksesta sekä anniskelu- ja aukioloaikojen rajoituksista, hän sanoo.

Lappi kertoo, että 16 vuotta on sopiva ikäraja koronapassille alan näkökulmasta.

– Koronapassi auttaa ensivaiheessa siis lähinnä pitkään auki olevia ravintoloita, kuten yökerhoja, pubeja ja karaokebaareja. Sen sijaan vaatimus siitä, että koronapassi pitäisi tarkastaa ravintolaan tultaessa, on yritysten kannalta epärealistinen, sillä ala kärsii henkilöstöpulasta ja kassat ovat tyhjinä rajoitusten jäljiltä, joten ylimääräistä työntekijää tarkastamaan koronapasseja sisäänkäynnin yhteyteen ei ole mahdollista palkata. Erityisesti pienillä yrityksillä ei ole varaa palkata henkilöä seisomaan ovelle koronapasseja tarkastamaan, Lappi sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kertoo, että käytännössä koronapassina toimisi EU:n koronatodistus, jonka saa Omakannasta tai tarvittaessa paperisena versiona terveydenhuollosta. Koronapassin käyttöönotto tarkoittaisi sitä, että henkilö voisi näyttää EU:n koronatodistusta esimerkiksi sisäänpääsyn yhteydessä eri tilaisuuksissa tai tapahtumissa. Henkilöllä pitäisi siis olla todistus koronarokotuksesta, todistus koronatestituloksesta tai todistus sairastetusta koronasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?