US: Turveyrittäjille luvattu valtion­tuki lykkääntyy ensi vuoden puolelle – ”On pettymys”

Hallitus sitoutui viime kevään kehysriihessä myöntämään turvetuotannon alasajon hallintaan tänä vuonna 60 miljoonaa euroa.

Hallitus on sitoutunut puolittamaan turpeen energiakäytön vuoteen 2030 mennessä.

12.10.2021 5:03

Valtioneuvoston lupaama tuki turvetuotannostaan luopuville yrityksille on viivästymässä ensi vuoden puolelle, Uutissuomalainen kertoo. Työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Petri Hirvonen toteaa, että tukien myöntämistä mutkistaa EU:n valtiontukisääntely.

Viime kevään kehysriihessä hallitus sitoutui myöntämään turvetuotannon alasajon hallintaan yhteensä 70 miljoonaa euroa. Tuista 60 miljoonaa oli määrä maksaa vuonna 2021. Tuet on tarkoitettu korvaukseksi turveliiketoiminnan lopettamisesta ja kaluston romuttamisesta tai vaihtamisesta toiseen käyttötarkoitukseen. Lisäksi niillä pyritään edesauttamaan alan työntekijöiden uudelleentyöllistymistä ja kouluttautumista.

Lue lisää: Keskusta junttasi turpeelle veroedun, jolla ei ole suurta merkitystä – päästösäännöt ajavat turpeentuotannon alas joka tapauksessa

Hallituksen tavoitteena oli puolittaa turpeen energiakäyttö vuoteen 2030 mennessä, mutta se on puolittumassa jo ensi vuonna. Tukia ajaneen keskustan mukaan turpeen alasajo on tapahtunut aivan liian nopeasti ja suunnittelematta.

EU katsoo yrityksille myönnettävien valtiontukien vääristävän kilpailua, minkä vuoksi merkittäviksi yritystuiksi arvioitavien toimenpiteiden hyväksyttävyys tulee selvittää unionin tasolla. Uutissuomalaisen haastattelemien turvealan etujärjestöjen piirissä tieto tukien lykkääntymisestä otetaan vastaan harmistuneissa tunnelmissa.

– Odotuksena kuitenkin oli, että tuki saataisiin käyttöön nopeasti, koska tarvetta sille on. On pettymys, että valmistelu etenee hitaasti, Koneyrittäjien varatoimitusjohtaja Simo Jaakkola sanoo Uutissuomalaiselle.

Turpeentuottajat osoittivat huhtikuun kehysriihen yhteydessä mieltään Helsingissä karauttamalla noin sadalla täysperävaunullisella rekka-autollaan Eduskuntatalon eteen. Näytöksellään mielenosoittajat pyrkivät kiinnittämään hallituksen huomion alan ahdinkoon. Varsinkin monessa Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan kunnassa turve on tärkeä elinkeino.

Lue lisää: Tätä turpeen­tuottajat vaativat näyttävällä rekka­kulkueellaan Helsingin keskustaan

Turvealaa edustavan Bioenergian mukaan vuonna 2018 turvetuotannon suora työllistävä vaikutus oli noin 23 00 henkilötyövuotta. Sitran viime vuonna julkaistussa turveselvityksessä turpeen noston työllisyysvaikutukset olivat vuonna 2015 noin 2 500 henkilötyövuotta.

Ensi vuonna energiaturpeen polton päästöt jo alittavat Helsingin CO2-päästöt. Turpeen polttaminen on vähentynyt vuodesta 2018 noin neljänneksen joka vuosi ja tahti jatkuu

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?