Mara tekee hallituksen koronapäätöksestä valituksen oikeuskanslerille. - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Mara: Hallitus maksattaa rokottamattomien hoidon ravintoloilla

Hallituksen päätös siirtää päijäthämäläiset ravintolat takaisin leviämisvaiheen rajoitusten piiriin on Maran mukaan kohtuuton.

Mara tekee hallituksen koronapäätöksestä valituksen oikeuskanslerille.

7.10. 14:06

Hallitus on päättänyt siirtää Päijät-Hämeen maakunnassa olevat ravintolat leviämisvaiheen rajoitusten piiriin.

Jatkossa anniskelu on sallittua klo 24:ään asti ja ravintolat on suljettava klo 01. Ruokaravintoloihin voidaan ottaa enintään 75 prosenttia ja anniskelupainotteisiin ravintoloihin enintään 50 prosenttia enimmäisasiakasmäärästä.

Syinä päätökseen hallitus mainitsee koronatartuntojen lisääntymisen ja koronarokotusten etenemisen hidastumisen.

Päätös merkitsee Matkailu ja ravintolapalvelut Maran mukaan alueen ravintoloille selvää toimintaedellytysten heikkenemistä ja työntekijöiden ahdingon syventämistä.

– Valtioneuvoston päätös on kohtuuton päijäthämäläisille jäsenyrityksillemme ja niiden työntekijöille. Muu yhteiskunta on auki, mutta valtioneuvosto syventää päätöksellään alueen yrittäjien, työntekijöiden ja heidän perheidensä ahdinkoa. Valtioneuvosto maksattaa heillä kovaa hintaa rokotusjärjestelmän hitaudesta ja rokotevastaisten henkilöiden joutumisesta sairaalahoitoon, sanoo Maran toimitusjohtaja Timo Lappi tiedotteessa.

Mara muistuttaa myös, että valtioneuvosto ei siirtänyt pääkaupunkiseudulla toimivia ravintoloita pois leviämisvaiheen rajoituksista, vaikka THL:n koronainfon mukaan ravintoloiden osuus kaikista tartunnoista on laskemistavasta riippuen 1,8 tai 5,4 prosenttia.

Maran mukaan hallitus maksattaa rokotusjärjestelmän hitaudesta ja rokotevastaisten henkilöiden sairaalaan joutumisesta aiheutuvat kustannukset ravintolayrittäjillä ja -työntekijöillä.

Mara ilmoittaakin tekevänsä kantelun oikeuskanslerille hallituksen päätöksen perustus- ja tartuntatautilain mukaisuuden selvittämiseksi.

– Ainoa oikeussuojakeino, joka meillä on päijäthämäläisten ja pääkaupunkiseudun jäsenyritystemme puolesta, on tehdä kantelu valtioneuvoston päätöksestä oikeuskanslerille. Näin oikeuskansleri joutuu ottamaan kantaa tosiasioihin, jotka eivät puolla ravintolarajoitusten kiristämistä Päijät-Hämeessä ja niiden säilyttämistä ankarina pääkaupunkiseudulla, Lappi sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?