Michelin-ravintoloitsija Ylellä: Tavoite­hinta hampurilaiselle on 3 euroa

Michelin-tähden saaneesta Inarista tunnettu ravintoloitsija alkoi korona-aikana myydä viiden euron hampurilaisia Kotkot-ravintolassaan. Keittiömestari Kim Mikkola kertoi Ylen Ykkösaamussa, että tavoitteena on hinnan painaminen vielä alemmas.

Inari-ravintola sai Michelin-tähden juuri koronasulun alla keväällä 2020.

2.10.2021 12:35 | Päivitetty 4.10.2021 13:00

Korona-aika sulkuineen on koetellut ravintola-alaa. Keittiömestari Kim Mikkola kertoi tänään Ylen Ykkösaamussa, että kolme viikkoa sen jälkeen, kun helsinkiläinen Inari-ravintola oli saanut Michelin-tähden, ovet piti sulkea.

– Oli tietysti vähän ikävää, kun otat urasi ensimmäisen ison askeleen, etkä pääse nauttimaan siitä. Pettymystä lievensi se, että muilla oli sama juttu.

Lue lisää: Suomi sai uuden Michelin-ravintolan: helsinkiläinen Inari sai tähtensä

Mikkola ymmärsi päätöksiä ja sanoi, että ihmisten turvallisuus on tärkeintä. Hän pyrki tiimeineen ajattelemaan tilannetta enemmän mahdollisuutena kuin häviönä. Mikkolan mukaan he alkoivat toteuttaa ”pöytälaatikkokonseptejaan”.

He alkoivat muun muassa myydä kotiruokalounaita ja Kotkot-brändin alla kanahampurilaisia viidellä eurolla. Mikkola ehdotti hampurilaisen hinnaksi kahdeksaa euroa, mutta hänen yhtiökumppaninsa halusi hinnaksi viisi euroa.

– Kaikesta ei tarvitse tehdä sairaasti fyrkkaa, hän perusteli.

Mikkolan mukaan hänen ravintolassaan hampurilaisen tekeminen maksaa noin 1,75 euroa. Yli jäävästä osasta maksetaan palkat, vuokrat ja muut kulut ja jos jotain vielä jää, se jää yritykselle. Hintaa saatetaan laskea edelleen, jos volyymit kasvavat.

– Yhtiökumppanin mielestä se voisi joku päivä maksaa kaksi euroa. Minusta kolme euroa on paljon realistisempi tavoite.

Hinta perustuu Mikkolan mukaan tarkkuuteen, organisointiin ja volyymeihin. Ravintolassa kaikki on laskettu lautasliinoja myöten ja ruuat on punnittu grammalleen.

Hampurilaisilla on ollut valtava menekki. Mikkola huomautti, että yritys saa raaka-aineet sitä halvemmalla, mitä enemmän ostaa. Liha on hänen mukaansa suomalaista.

Tänä syksynä on puhuttu paljon työntekijöiden huonosta kohtelusta ja pienistä palkoista hampurilaisravintoloissa. Mikkola sanoi, että heidän yhtiössään poljeta palkkoja, vaan maksetaan enemmän kuin muut.

Työntekijälle kerrotaan hänen mukaansa rekrytointivaiheessa, mitä hän saa. Mikkola sanoi, että yrityksessä pyritään siihen, että töissä voi kehittyä, siellä on kivaa, eivätkä työajat venyisi.

Oikaisu 4.10. kello 13.00: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että ravintola Inarissa myytäisiin hampurilaisia. Inarin ravintoloitsija Kim Mikkola on myynyt hampurilaisia kuitenkin Kotkot-brändin alla. Jutusta on korjattu myös Mikkolan sitaattia, jossa hän kertoo siitä, miten alas hampurilaisen hinnan voisi painaa.

Lue lisää: Tällainen on Suomen uusi Michelin-ravintola Inari – menestyksen takana monelle tuntematon nuori huippukokki

Lue lisää: Hesburgerin työntekijät avautuivat karuista työoloista – nyt vastaa yrityksen johto: ”Matkan varrella on tapahtunut virheitä”

Lue lisää: Ravintola-alalla huutava pula tekijöistä – työnhakusivusto kertoo, mitä ammattilaisia kaivataan eniten

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?