Evan ekonomistilta räväkkä avaus: kotihoidontuki pois ja eläkeikä ylös

Työperäinen maahanmuutto on välttämätöntä pitkään jatkuneen työvoiman kuihtumisen takia. Myös sosiaaliturvaa pitää kiristää, kirjoittaa EVA:n ekonomisti Sanna Kurronen.

Ekonomisti Sanna Kurrosen mukaan työvoimapulaa on nyt ratkottava ripeästi.

28.9.2021 13:20

Liian harva Suomessa tekee työtä. Jos entistä useampi ei työllisty, hyvinvointiyhteiskunnan palvelutasoa on karsittava, Kurronen arvioi Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan sivuilla julkaistussa blogissaan.

Suurta osaa yrityksistä vaivaa työvoimapula eikä hoiva-alallekaan löydy tarpeeksi käsipareja.

– Laajasti tarkasteltuna Suomessa on 400 000 työtöntä, mutta tekijöitä ei löydy edes vähemmän koulutusta vaativiin tehtäviin. Työvoimapulaa on muun muassa ravintola-alalla, rakennuksilla ja kiinteistöpalvelualalla, kirjoittaa kärkevistäkin kannanotoistaan tunnettu Kurronen.

Suomen työikäinen väestö on supistunut runsaalla 10 000 henkilöllä vuosittain jo vuosikymmenen, eikä nykyinen maahanmuutto riitä enää paikkaamaan tätä. Ilman nykyistä suurempaa maahanmuuttoa sama suuntaus jatkuu Kurrosen mukaan seuraavat vuosikymmenet.

Lisäksi suomalaisten työuria täytyy pidentää niin alusta, keskeltä kuin lopustakin.

Kotihoidontuki on hänen mukaansa syytä poistaa kokonaan ja ansiosidonnaista työttömyysturvaa heikentää, jotta työnteko olisi nykyistä houkuttelevampaa.

Myös varhaisen eläköitymisen reittejä on tukittava ja eläkeikä nostettava 65:sta 67:ään vuoteen. Työkuntoiset eläkeläiset on Kurrosen mukaan saatava töihin helpottamalla esimerkiksi keikkatöihin pääsyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?