Turvesuo tuottaa pian aurinkovoimaa – Etelä-Pohjanmaalle puuhataan Euroopan suurimpiin kuuluvaa aurinko­voimalaa

Energiaturpeen kysynnän romahdus johtaa turveyrittäjät etsimään muita tulonlähteitä. Yksi mahdollisuus on aurinkovoima.

Turveyrittäjä Marko Nummijärvestä tulee myös aurinkovoimayrittäjä, jos suunnitelmat toteutuvat.

22.9.2021 19:30

Etelä-Pohjanmaalle Pallonevan turvetuotantoalueelle kohoaa Euroopan suurimpiin kuuluva aurinkovoimala, mikäli suunnitelmat toteutuvat.

Yksi alueen maanomistajista on paikallinen turveyrittäjä Marko Nummijärvi, joka etsii nyt uutta leipäpuuta, kun energiaturpeen kysyntänäkymät ovat synkät.

Perheyritys on tuottanut turvetta jo 1970-luvulta lähtien, mutta kiristyvä verotus ja päästöoikeuden nopeasti noussut hinta ovat romahduttaneet energiaturpeen kysynnän. Nykyään yritys tuottaa enää lähinnä kuiviketurvetta.

– Turpeella tässä on eletty meikäläisen koko elämä. Isä on tämän yrityksen aikoinaan aloittanut 1970-luvulla. Nyt energiaturpeen tarina alkaa kuitenkin olla aika lailla käsitelty ja pitää etsiä jotain muuta tulonlähdettä, Nummijärvi sanoo.

Hallitusohjelman tavoite on turpeen energiakäytön puolittuminen vuoteen 2030 mennessä, mutta se näyttää ahdinkoon ajautuneiden turveyrittäjien mukaan toteutuvan jo tänä vuonna.

Nummijärven mukaan turvetuotannosta vapautuville suopohjille on etsittävä muuta käyttöä. Aikaisemmin niihin on muun muassa istutettu energiapajua. Itse hän kertoo olevansa kiinnostunut uusiutuvasta energiasta.

– Aurinkovoima alkaa olla Suomessa kannattavaa toimintaa, mutta siihen tarvitaan hehtaareita, joita meillä on. Alue sopii aurinkovoiman tuotantoon, sillä se on tasaista eikä siellä ole kiviä.

Nummijärvellä on laajoja turvealueita myös Lamminmaalla.

Suunnitelmissa on rakentaa Pallonevalle noin 400 megawatin aurinkovoimala ja lisäksi noin 45 megawatin edestä tuulivoimaloita. Aurinkopaneelien määrä voi nousta jopa miljoonaan.

Taustalla on kauhajokelainen Kaskisten Tuulivoima -niminen yhtiö, joka on perustettu vuonna 2012 kehittämään erisuuruisia tuulivoimapuistoja Suomessa.

Sen omistaa Jaakko Leppinen. Pallonevan hanketta varten on perustettu ATP Palloneva-yhtiö, jonka osakkaisiin kuuluvat Leppisen ja Nummijärven omien yhtiöiden lisäksi hollantilainen yrittäjä Ard de Poot. Hänellä on yhteyksiä aurinko- ja tuulivoimapuistojen laitevalmistajiin sekä kansainvälisiin rahoittajiin.

Leppinen korostaa, että Palloneva on suuri aurinkovoimapuisto koko Euroopankin mittakaavassa.

– Yli 200 megawatin voimalat ovat harvinaisia Euroopassakin, Leppinen sanoo.

Jaakko Leppisellä on takanaan eri tuulivoimahankkeita ja myös Pallonevalle on tulossa tuulivoimaa.

– Nyt aurinkovoiman kustannuspohja on alentunut sen verran, että se on hyvä aisapari tuulivoiman rinnalle.

Seuraavaksi Pallonevalle haetaan osayleiskaavoitusta ja tehdään maastoselvityksiä sekä muun muassa tuulimittauksia. Myös rahoituksessa tarkastellaan eri vaihtoehtoja. Kyse on yli 400 miljoonan euron hankkeesta.

Kaavoitusaloite meni tällä viikolla läpi Kauhajoen kaupungin hallintoelimissä. Kaavan on määrä olla valmis ensi vuoden loppuun mennessä, jonka jälkeen päästään suunnittelemaan rakentamista.

– Tiestö on Pallonevalla hyvässä kunnossa ja alueen läpi menee Fingridin neljänsadan kilovoltin sähkölinja, johon suunnitellaan suoraa liittymää, Leppinen sanoo.

Vastaavia aurinkovoimahankkeita on Pohjanmaalla muitakin. Viime vuonna vaasalainen energiayritys EVP Energia julkisti suunnitelmansa rakentaa käytöstä poistuvalle Heininevan turvesuolle 400 000 aurinkopaneelin voimala.

Lue lisää: Näin budjettiriihi kriisiytyi: Marin, Saarikko ja Ohisalo kävelivät ulos, vihreät yritti avata turvesopua

Lue lisää: Tästä kaikesta hallitus päätti budjettiriihessä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?