Energiakriisi uhkaa Eurooppaa, EU-maat suunnittelevat miljardien tukipaketteja - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

FT: Energiakriisi uhkaa Eurooppaa, EU-maat puuhaavat miljardien eurojen tukia

Eurooppaa uhkaa energiakriisi. Sähkön ja kaasun hinta on noussut poikkeuksellisesti ja pakottaa hallitukset reagoimaan.

Kaasusäiliö Britannian Manchesterissa.

21.9. 17:30

Kaasun ja sähkön hintojen voimakas nousu pakottaa Euroopan maiden hallitukset neuvottelemaan miljardien eurojen tukipaketeista kotitalouksille ja tuottajille, kirjoittaa talouslehti Financial Times.

Euroopan unionin energiaministerit tapaavat tällä viikolla keskustellakseen jäsenmaiden yhteisistä toimista energian hintojen nousun hillitsemiseksi. Pelkona on, että energian hallitsematon kallistuminen vaarantaa Euroopan talouden elpymisen pandemian jäljiltä ja horjuttaa EU:n kunnianhimoisia, mutta kalliita suunnitelmia vihreiden uudistusten läpiviemiseksi.

Italian odotetaan ilmoittavan tällä viikolla useiden miljardien eurojen tukipaketista kotitalouksille. Italian valtiovarainministeriön nimettömänä esiintynyt edustaja kertoi FT:lle, että järkeenkäypä summa ongelman ratkaisemiseksi voi nousta jopa 4,5 miljardiin euroon.

Espanjassa hallitus on ilmoittanut puuttuvansa energiayhtiöiden ”ylituottoihin” ja lupaa kuluttajille verohelpotuksia. Energiayhtiöiden ennakoidaan vastustavan liikettä oikeusteitse.

Ranska on jo ilmoittanut 100 euron tuesta liki 6 miljoonalle pienituloiselle kotitaloudelle. Britannia puolestaan harkitsee valtion takaamia hätäapulainoja energiayhtiöille, joita uhkaa maksukyvyttömyys.

Norjan valtion hallitsema öljyjätti Equinor kertoi eilen kasvattavansa kaasutuotantoaan Euroopassa. Yhtiö aikoo etsiä myös muita keinoja kasvattaa kaasuvientiä. Norja on EU:n suurin kaasuntuottaja heti Venäjän jälkeen.

Espanjan hallitus myös esitti eilen, että EU:n tulisi keskittää kaasuostojaan kasvattaakseen vaikutusvaltaansa markkinoilla.

– Jäsenmaiden ei tule improvisoida joka kerta, kun markkinat eivät toimi. Kaasuntuottajat toimivat strategisesti kasvattaakseen voittojaan. Meidän tulee toimia yhdessä, jotta emme joudu heidän armoilleen, Madridista saapuneessa aloitteessa sanotaan FT:n mukaan.

Kaasun tukkuhinta on ollut nousussa tänä syksynä. Taustalla vaikuttavat niin pitkittyneen talven tyhjentämät varastot kuin Venäjän kaasutoimitusten pieneneminen poliittisesti kiistanalaisen Nord Stream 2 -kaasuputken käyttöönoton alla. Lisäksi maailmantalouden elpyminen on lisännyt energian kysyntää maailmanlaajuisesti.

Otetaan esimerkki Euroopan suurimmasta taloudesta Saksasta. Hintavertailusivusto Verivox 32 kertoo, että alueelliset kaasuyhtiöt ovat ilmoittaneen keskimäärin 12,6 prosentin hinnankorotuksista syyskuussa ja lokakuussa. FT:n mukaan korotukset tarkoittavat pientalon lämmityskustannuksiin noin 188 euron lisämaksua vuositasolla.

Myös Pohjoismaissa pörssisähkön hinta nousi syyskuun alussa ennätyslukemiin vesivarastojen niukkuuden, tuulettoman sään ja Euroopan markkinoiden kovan hinnannousun johdosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?