Kurssilasku jatkuu Yhdysvalloissa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Osakekurssien luisu jatkunut Yhdysvalloissa – suomalais­analyytikko: ”Turva-auto on poistumassa radalta”

Vaikka osakekurssit näyttävät ottavan nyt takapakkia, muistuttaa Inderesin pääanalyytikko markkinan ajureiden olevan ainakin toistaiseksi muuttumattomia.

Kurssilaskua on nähty tänään muun muassa Frankfurtin pörssissä.

20.9. 20:00

Osakemarkkinoiden hermostuneisuus on näkynyt viikon aluksi Euroopan pörssien selvinä miinuslukemina.

Alamäki on jatkunut tänään myös Wall Streetillä pörssien avauduttua viikonlopun jälkeen. Indekseistä Dow Jones ja S&P ovat olleet noin kahden prosentin laskussa. Muun muassa pankit ja autovalmistajat ovat halventuneet.

Lasku on vauhdittanut arvioita pitkään vahvistuneiden osakekurssien lähestyvästä korjausliikkeestä.

Massiivisesti velkaantuneen kiinalaisen kiinteistökehittäjän Evergranden mahdollisen kaatumisen pelätään aiheuttavan kriisin, joka voisi horjuttaa Kiinan koko rahoitussektoria.

Sillä voisi olla negatiivisia vaikutuksia myös globaaleihin osakemarkkinoihin. Tänään laskussa ovat olleet etenkin Kiinan markkinoista riippuvaiset yhtiöt.

Yhdysvalloissa S&P 500-indeksin alkuvuoden junamainen ylämäki on lisännyt jo pidempään arvioita kurssikäänteestä. Syyskuussa onkin nähty indeksin selvää vetäytymistä.

Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilénin mukaan jo ennen Evergrandea painetta on tuottanut suurten keskuspankkien väistämättä lähestyvä rahapolitiikan kiristyminen. Tämä koskee sekä Fediä että Euroopan keskuspankkia.

– Leikkisästi voisi sanoa, että on ollut jo pidempään nähtävissä, että turva-auto on poistumassa radalta, Vilén toteaa.

Takana on osakekurssien raju nousu, jota Vilénin mukaan voi kuvata lähinnä hengästyttäväksi. Sille on myös löytynyt perusteita, sillä pandemiakriisin jälkeen pörssiyritysten tulokset ovat parantuneet selvästi.

– Pitkässä juoksussa osakkeet ja tulokset menevät käsi kädessä. Tuloskasvunäkymissä ei ole tapahtunut oleellista muutosta, sillä talous vetää edelleen hyvin ja elpyy voimakkaasti koronasta.

Mikäli Kiinan orastava kiinteistökriisi saadaan hallintaan, sen ei pitäisi Vilénin mukaan vaikuttaa globaaleihin tuloskasvunäkymiin. Hän muistuttaa, että Kiinan rahoitusjärjestelmä on edelleen suhteellisen suljettu.

Tällä viikolla kokoustavan Fedin lähestyvä rahapolitiikan kiristäminen eli käytännössä arvopaperiostojen vähentäminen ei vaikuta sekään tuloskasvuun, vaan lähinnä teknologiaosakkeiden arvostuskertoimiin.

– Näin ollen fundamenteissa ei ole tapahtunut perustavaa muutosta. Toki Kiina on keskusjohtoinen musta laatikko, jonka kiinteistömarkkinoihin liittyvät riskit ovat olleet tiedossa, Vilén sanoo.

– Moni on syystäkin huolissaan, mutta toisaalta Kiinan keskusjohdon kyky hallita taloutta on ollut hämmästyttävän hyvä.

Lue lisää: Sijoitusammattilaiset odottavat osakekurssien kääntyvän selvään laskuun loppuvuonna

Lue lisää: Yhä useampi povaa nyt pörssisyöksyä – asiantuntijat kertovat, mitä vaihtoehtoja sijoittajalla on

Lue lisää: Maailman pörssit hehkuvat punaisena – myös Helsingissä laajaa laskua

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?