Asiantuntijalta huolestuttava arvio Kiinan kiinteistöjätin ongelmista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asiantuntijalta huolestuttava arvio Kiinan kiinteistöjätin ongelmista

Kiinan talouden hidastuminen ja viranomaisten sääntelyn tiukentuminen näkyvät osaltaan kiinalaisen kiinteistöjätti Evergranden horjumisena, kertoo Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.

Hermostuneisuus on näkynyt myös Evergranden pääkonttorin edessä Shenzenissä.

20.9. 18:30

Osakemarkkinat ovat olleet tänään myyntipaineessa eri puolilla Eurooppaa ja myös Suomessa. Samaten raaka-ainemarkkinoilla hinnat ovat olleet laskusuunnassa, samoin raakaöljyn hinta.

Taustalla on sijoittajien huoli kiinalaisesta kiinteistöjätti Evergrandesta, jonka osake laski tänään 12 prosenttia. Sijoittajat epäilevät että roskalainoja liikkeelle laskenut kiinteistökehittäjä ei kykene enää huolehtimaan lyhennyksistään.

Markkinoiden huolet liittyvät myös laajemmin Kiinan talouden ennakoituun hidastumiseen, arvioi Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.

– Olen elokuusta alkaen ollut hieman huolissani Kiinan talouden lyhyen aikavälin näkymistä. Vaikka rokotekattavuus on Kiinassa jo hyvä, koronavirus pelottaa edelleen, Koivu sanoo.

– Ilmeisesti viranomaiset eivät aivan luota rokotteiden tehoon. Heti kun virusryppäitä ilmaantuu, astuvat voimaan erittäin tiukat rajoitukset, mikä on osaltaan heikentänyt kuluttajien luottamusta.

Koivun mukaan tämä on ollut viime kuukausina yksi taloutta jarruttava tekijä, johon ei lähikuukausina ole näkyvissä muutosta.

– Toinen kasvunäkymiä heikentänyt tekijä on kiinteistösektori, jonka luotonsaantia on tiukennettu jo usean vuoden ajan.

Loppuvuoden talousnäkymä näyttääkin Kiinassa Koivun mukaan nyt hieman ennakoitua heikommalta.

Hermostuneisuutta on ollut tänä vuonna ilmassa. Edellisen kerran Kiinan osakemarkkinoilla oli laajempi myyntiaalto heinäkuun lopulla, kun sijoittajat säikähtivät Kiinan viranomaisten aikomuksia tiukentaa otetta koulutus-, kiinteistö- ja teknologiasektorista.

Sääntely-ympäristön muutos näkyi jo viime syksynä julkistetussa viisivuotisohjelmassa, jossa Kiina esitteli uudet painopistealueet. Uutta kasvua haetaan omavaraisuudesta, korkeasta teknologiasta ja teollisuudesta eikä niinkään palvelualoilta.

Näihin kuuluu kiinteistösektori, jota leimaa Kiinassa suuri velkaantuminen ja jonka pitkään jatkunutta ylikuumenemista viranomaiset haluavat jarruttaa.

– Pandemiankin aikana sen olosuhteet pidettiin aika tiukkoina ja regulaatiota on tiukennettu. Se näkyy nyt osaltaan Evergranden tapauksessa, Koivu sanoo.

Hän uskoo, että viranomaiset haluavat vielä odottaa, löytyisikö yhtiön avuksi markkinoilta jokin ratkaisu ennen kuin mahdolliseen pelastusoperaatioon ryhdytään.

Yhtiöstä voidaan tehdä varoittava esimerkki, mutta dominovaikutuksia halutaan välttää.

– Vaikutukset halutaan pitää rajallisina, koska kiinteistösektori ja asuntohintojen nousu on valtavan tärkeä varallisuuden lähde, joka on näkynyt myös kulutuksessa.

Lue lisää: Kiinalainen kiinteistöjätti horjuu kaatumisen partaalla – markkinoilla pelätään jo seurauksia

Lue lisää: Maailman pörssit hehkuvat punaisena – myös Helsingissä laajaa laskua

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?