Kiinalainen kiinteistöjätti horjuu kaatumisen partaalla – markkinoilla pelätään jo seurauksia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kiinalainen kiinteistöjätti horjuu kaatumisen partaalla – markkinoilla pelätään jo seurauksia

Evergrande on yksi maailman velkaisimpia yhtiöitä. Markkinoilla pelätään kaatumisen seurauksia.

Evergranden asuntokiinteistöjä Huaianissa Jiangsun maakunnassa.

17.9. 15:31

Kiinalainen kiinteistöjätti Evergrande horjuu entistä syvemmällä maksuvaikeuksissaan. Finanssimarkkinoilla yhtiön kohtaloa seurataan tarkkaan. Eilen saatiin varoitus, että Kiinan valtion tuki satojen miljardien dollarien velkataakkaa kantava yhtiölle ei ole mikään itsestäänselvyys.

Kiinan kommunistisen puolueen tukeman Global Times -lehden päätoimittaja ilmoitti, ettei voida olettaa valtion pelastavan Evergrande Groupia vain siksi, että se olisi ”liian iso kaatumaan”.

Kyseessä on ensimmäinen kannanotto aiheesta valtiollisessa mediassa. Evergranden osakkeet jatkoivat perjantaina laskuaan jo viidettä päivää konkurssipelkojen kasvaessa. Yhtiön osake on pudonnut yli 80 prosenttia tänä vuonna.

Evergrande pyrkii kaikin tavoin hankkimaan rahoitusta maksaakseen 305 miljardiin dollariin paisuneita velkavastuitaan. Pelkona on ongelmien leviäminen Kiinan finanssisektorille tai jopa ympäri maailmaa. Yhtiö varoitti jo viime kuussa maksukyvyttömyyden uhkaavan ellei se saa hankittua lisää rahoitusta.

Global Timesin päätoimittaja Hu Xijin sanoi eilen sosiaalisen median WeChat -palvelussa, että Evergranden tulisi hakea apua markkinoilta ei hallitukselta.

Hän myös arvioi, ettei Evergranden mahdollinen konkurssi johtaisi laajempaan finanssikriisiin kuten amerikkalaisen investointipankki Lehman Brothersin kaatuminen, koska kyseessä on kiinteistöfirma ei pankki.

Kyseessä on kuitenkin laajasti Kiinassa toimiva yhtiö. Evergrandella on enemmän kuin 1300 kiinteistöhanketta 280 kaupungissa ja sen ongelmat painavat valuutta juanin arvoa.

Pelko Evergranden ongelmien leviämisestä sai tänään vakuutusyhtiö Ping Anin osakkeet jyrkimmillään 8 prosentin laskuun Hongkongin pörssissä. Kaupankäynnin päättyessä osake oli 5 prosenttia miinuksella. Ping An joutui antamaan tiedotteen, jossa se kertoi, ettei sillä ole Evergrandeen liittyviä riskejä.

Kiinassa viranomaiset ovat yrittäneet saada hyvin velkaisen kiinteistösektorin riskejä hallintaan jo jonkin aikaa muun muassa sääntelyä ja rahoituksen saatavuutta kiristämällä. Elokuussa Kiinan keskuspankki sekä pankkivalvoja kehottivat poikkeuksellisessa julkilausumassa Evergrandea supistamaan velkataakkaansa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?