Omia tienestejään ei pysty enää pimittämään tulokärjestä – verottaja saanut noin tuhat pyyntöä poistaa verotiedot medialle toimitettavilta listoilta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Omia tienestejään ei pysty enää pimittämään tulokärjestä – verottaja saanut noin tuhat pyyntöä poistaa verotiedot medialle toimitettavilta listoilta

Suurituloinen voi yhä pyytää tietojensa poistamista eniten tienanneiden listalta, mutta viestimillä on nyt oikeus saada tietää salausta pyytäneen nimi.

17.9. 11:38

Verohallinto ennakoi, että tuloverotietojen luovutusta vastustetaan vähemmän kuin viime vuonna. Verottaja oli saanut keskiviikkoaamuun mennessä hakemukset 989 ihmiseltä, jotka ovat toivoneet, ettei heidän ansio- ja pääomatulotietojaan luovutettaisi suoraan medialle. Näistä pyynnöistä oli hyväksytty 918. Osa pyynnöistä oli vielä käsittelyssä.

Poistamista hakeneiden joukossa voi olla suurituloisten lisäksi myös sellaisia alle satatuhatta euroa tienaavia, joiden tietoja Verohallinto ei edes lähetä sähköisessä muodossa joukkoviestimille.

Viime vuonna verottaja hyväksyi 4  400 tuloverotietojen poistamista koskevaa pyyntöä.

–  Pyyntöjä tuskin tulee niin paljon kuin viime vuonna, ennakoi ylitarkastaja Hanna Liiti Verohallinnosta.

Verottaja on kehottanut verovelvollisia tekemään mahdolliset tietojen luovuttamista koskevat vastustamispyynnöt viimeistään 1. päivä lokakuuta, jotta pyynnöt ehditään varmasti käsitellä. Viime verovuoden tiedot julkistetaan 10. marraskuuta.

Oikeus saada nimilistat koskee myös aiempia vuosia

Suurituloisten intoa vastustaa tietojensa luovuttamista viestimille saattaa vähentää tänä vuonna Helsingin hallinto-oikeuden huhtikuinen päätös, jonka myötä omien tietojen pimittäminen julkisuudelta ei enää käytännössä onnistu.

Vaikka tietojen päätymisen medialistalle voi tietyillä verottajan hyväksymillä syillä estää, joukkoviestimillä on kuitenkin oikeus saada nimilistat kaikista niistä, jotka ovat vastustaneet tietojensa luovuttamista. Tämä koskee paitsi verovuotta 2020 myös aiempia vuosia.

–  Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan vastustamispyynnön tehneen nimi on julkinen tieto, Liiti sanoo.

Tästä herää kysymys, onko vastustamispyynnöistä hakijoille käytännössä enää mitään hyötyä, koska journalistit kuitenkin kaivavat nimilistojen pohjalta tuloverotiedot esiin verotoimistojen asiakaspäätteiltä tai puhelimitse kysymällä.

–  Se on asiakkaan omassa harkinnassa, haluaako tätä mahdollisuutta käyttää, Liiti muotoilee.

Journalistisesta näkökulmasta katsottuna pyyntö kieltää verotietojen luovutus voi johtaa siihen, että hakija saa suurena veropäivänä jopa enemmän julkisuutta kuin ehkä muutoin.

Media protestoi julkisuuden kaventamista

Hallinto-oikeuden päätöksen taustalla on verottajan toissa vuonna tekemä tulkinta tietosuoja-asetuksesta. Tulkinnan mukaan suurituloiset voivat alkaa pyytää verotietojensa poistamista eniten tienanneiden ihmisten listalta. Mahdollisuus vastustaa tietojen luovutusta on ollut käytössä kaksi vuotta.

Uusi käytäntö aiheutti mediassa heti tiukan vastareaktion, sillä vajavainen listaus ei enää antanut luotettavaa kuvaa siitä, ketkä ovat saaneet eniten verotettavaa tuloa Suomessa. Useat median edustajat valittivatkin asiasta hallinto-oikeuteen.

Hallinto-oikeuden mukaan asiakkaalla on oikeus vastustaa tuloverotietojensa luovuttamista medialle, mutta salausta pyytäneiden nimet eivät ole salassa pidettäviä. Verottaja tyytyi ratkaisuun ja on nyt muuttanut toimintaansa päätöksen mukaisella tavalla.

Tuloverotietojen luovutusta voi vastustaa, jos siihen on EU:n tietosuoja-asetuksessa mainittu henkilökohtaiseen erityiseen tilanteeseen liittyvä peruste.

–  Perusteena voi olla se, että tietojen saatavuus verokoneessa aiheuttaa haittaa henkilön terveydelle, turvallisuudelle, sosiaalisille suhteille tai työtehtävien hoitamiselle, Liiti sanoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?