Kokki, ravintolatyöntekijä, vuoropäällikkö... näitä ammattilaisia ravintola-ala kaipaa kiivaasti - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ravintola-alalla huutava pula tekijöistä – työnhakusivusto kertoo, mitä ammattilaisia kaivataan eniten

Lähes 4 000:ssa Duunitorin työpaikkailmoituksessa etsitään parhaillaan ravintola-alan työntekijöitä. Näistä yli tuhannessa haetaan kokkeja.

Tamperelaisen kasvisravintola Gopalin kokki Kristian Virtanen friteeraa kukkakaalia.

16.9. 16:56

Ravintola-alaa vaivaa nyt paha työvoimapula, kun koronaseisahduksesta selvinneissä ravintoloissa tarvitaan taas väkeä. Oman mausteensa soppaan on tuonut se, että alalta poistui korona-ajan lomautusten ja irtisanomisten jälkeen väkeä muille aloille.

Työnvälityssivusto Duunitorilla on parhaillaan yli 3 700 ravintola-alan työpaikkailmoitusta.

Todellisuudessa työpaikkoja on auki huomattavasti enemmän, koska yhdellä ilmoituksella saatetaan hakea kymmeniä tai jopa satoja työntekijöitä, Duunitori kertoo tiedotteessaan.

Eniten etsitään kokkeja, joita haetaan yli tuhannessa ilmoituksessa. Tarjoilijoita haussa on 664 ilmoituksessa, ravintolatyöntekijöitä 425 ilmoituksessa ja vuoropäälliköitä 283 ilmoituksessa.

Duunitorilla ravintola-alan ilmoitusten määrä kasvoi tammi-elokuussa 61 prosenttia yli 25 000:een vuodentakaisesta. Vertailukauteen osuu toissa kevään laaja koronasulku, mutta myös tänä vuonna ravintolatoimintaa on rajoitettu pandemian takia.

Ravintola-alalla on ollut pulaa väestä jo ennen koronapandemiaa.

– Palkkakysymys on keskeinen haaste, joka tuskin katoaa mihinkään. Lisäksi monen ei ole helppoa tai edes mahdollista tehdä ilta- ja viikonloppuvuoroja esimerkiksi perhesyistä. Kuluttajat kannattavat gallupeissa mielellään korkeampia palkkoja kaikille, mutta eivät välttämättä ole tosipaikan tullen valmiita maksamaan saamastaan palvelusta korkeampia hintoja tai palkastaan enempää veroja, Duunitorin työnantajakuvakonsultti Lauri Vaisto sanoo tiedotteessa.

Ravintolatyöntekijän keskimääräinen bruttopalkka oli Palvelualojen ammattiliitto Pamin mukaan 1820 euroa kuukaudessa, Taloussanomat kertoi elokuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?