Finanssivalvonta määräsi S-pankille seuraamusmaksun laiminlyönneistä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

S-pankille 1,7 miljoonan euron rapsut ”vähintään törkeästä huolimattomuudesta”

S-pankki ei ole kunnolla huolehtinut epäilyttävien liiketoimien torjumisesta, Fiva katsoo.

S-pankilla on Fivan mukaan ollut puutteita asiakaan tuntemisessa ja hämärien liiketoimien torjunnassa.

14.9. 13:36

Finanssivalvonta (Fiva) on määrännyt S-pankille 1,65 miljoonan euron seuraamusmaksun, koska pankki on syyllistynyt ”vähintään törkeään huolimattomuuteen”, kun se ei ole kunnolla huolehtinut epäilyttävien liiketoimien torjumisesta.

Fiva kertoo tiedotteessaan markkinoiden väärinkäyttöasetuksen edellyttävän, että ”sijoituspalvelun tarjoaja ottaa käyttöön tehokkaat järjestelyt, järjestelmät ja menettelyt epäilyttävien toimeksiantojen ja liiketoimien havaitsemiseksi, jotta se kykenee tekemään niistä ilmoituksen Finanssivalvonnalle”.

Fivan havaitsemat puutteet koskevat vuoden 2016 heinäkuun ja vuoden 2018 marraskuun välistä aikaa, jolloin S-pankki teki vuosittain keskimäärin 680 000 liiketointa.

S-pankissa valvonta perustui sisäiselle ohjeistukselle, työntekijöiden suorittamalle valvonnalle ja koulutukselle. Pankilla ei ollut automaattista kaupankäynnin valvontajärjestelmää.

Fiva katsoo, että ”pankin toteuttamien liiketoimien huomattavan lukumäärän vuoksi pankin henkilökunnan suorittamaan valvontaan pohjautuva toimintatapa, jossa oli lisäksi vakavia puutteita, ei täyttänyt sääntelyn vaatimuksia”.

Seuraamusmaksua määrätessään Fiva on lisäksi ottanut huomioon, että S-pankki on saanut taloudellista hyötyä, kun se ei ole tehnyt investointia automaattiseen kaupankäynnin valvontajärjestelmään.

Fiva määräsi jo vuonna 2019 S-pankille vajaan miljoonan euron seuraamusmaksun, koska pankki ei ollut kunnolla huolehtinut rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?