Kaikki sijoituspalveluja tarjoavat yhtiöt eivät huolehdi kunnolla sijoittajansuojasta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fiva: Sijoitusneuvojien toiminnassa puutteita – ”Kun on kehotettu vaihtamaan tuotetta, ei ole kerrottu tähän liittyvistä kuluista ja hyödyistä”

Jotkin sijoituspalveluyhtiöt eivät arvioi kunnolla, soveltuuko sijoitustuote asiakkaalle.

Fivan johtaja Anneli Tuominen tiedotustilaisuudessa tänään.

14.9. 13:10

Finanssivalvonta (Fiva) on selvityksessään todennut, että sijoituspalveluja tarjoavat yhtiöt eivät aina arvioi kunnolla sitä, soveltuuko sijoitustuote asiakkaalle.

Fivan johtajan Anneli Tuomisen mukaan nykyinen sijoitusympäristön poikkeuksellisuus edellyttää erityistä huolellisuutta sijoitusneuvojilta.

– Valitettavasti olemme havainneet puutteita tällä sijoittajansuojan kannalta erittäin, erittäin tärkeällä osa-alueella, Tuominen sanoi Fivan tiedotustilaisuudessa tänään.

Asiakkaan sijoitustietämystä ja tappionsietokykyä on selvitetty puutteellisesti, sijoitusneuvoja ei ole aina perusteltu ja kun on kehotettu vaihtamaan tuotetta, ei ole kerrottu tähän liittyvistä kuluista ja hyödyistä, Tuominen listasi.

– Eri toimijoilla on erilaisia käytäntöjä ja toiset noudattavat sääntelyä paremmin kuin toiset.

Rahoitusmarkkinoita koskevan Mifid II -direktiivin mukaan sijoitusneuvonnassa ja omaisuudenhoidossa on tehtävä arviointi siitä, soveltuuko sijoitustuote asiakkaalle eli vastaako se hänen sijoitustavoitteitaan ja taloudellista tilannettaan sekä hänen sijoitustietämystään ja -kokemustaan.

Osa yhtiöistä ei ole noudattanut voimassaolevaa sääntelyä ja ne ovat siten myös vaarantaneet sijoittajansuojaa. Näiltä, Tuomisen mukaan muutamalta yhtiöltä, Fiva nyt vaatii johdon hyväksymää toimenpidesuunnitelmaa puutteiden korjaamiseksi

– Voimme myös tehdä lisätarkastuksia, hän sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?