Kesämökki päätyi väärän suvun käsiin – avioehtosopimuksissa voi piillä yllättäviä sudenkuoppia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kesämökki päätyi väärän suvun käsiin – avioehto­sopimuk­sissa voi piillä yllättäviä suden­kuoppia

Vuosikymmenten takaiset avioehtosopimukset kannattaa muistaa tarvittaessa päivittää.

Moni mökki tai kesäpaikka halutaan pitää suvussa.

17.9. 13:15

Avioehtosopimuksen päivittäminen on perusteltua, sillä moni avioehto on laadittu vuosikymmeniä sitten ja asiat ovat ajan saatossa muuttuneet.

Omaisuus voi puolison kuollessa tai avioliiton päättyessä eroon joutua sukuhaaralle, jolle sitä ei ole alun perin haluttu. Edessä voi olla myös huomattavia veroseuraamuksia.

Avioehtoja tehdään vuosittain noin 8 500. Digi- ja väestötietovirastossa on kaikkiaan yli 200 000 rekisteröityä sopimusasiakirjaa.

Avioehdossa on kyse pariskunnan omaisuuden jaosta, kun avioliitto päättyy eroon tai kuolemaan. Ilman avioehtosopimusta puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen, mutta avioehtosopimuksella voidaan poistaa avio-oikeus puolison tai molempien puolisoiden omaisuuteen osittain tai kokonaan.

Lahtelainen asianajaja, varatuomari Paula Kurki-Suonio kertoi Taloussanomille millaisia asioita avioehtosopimuksissa on syytä ottaa huomioon.

Lue lisää: Tuhannet avioehtosopimukset ovat vanhentuneet – pienillä sanamuodoilla voi olla suuri vaikutus veroihin

Kurki-Suonio piti tärkeänä, että avioehtosopimusta päivitetään sillä asiat eivät ole pysyviä ja elämäntilanteet muuttuvat, samoin verotus ja muu lainsäädäntö.

Metsäpalsta pysyi, mutta tuotot menivät tasan

Avioehtosopimuksissa on poissulkevia ehtoja. Metsäpalstan tuottoja koskeva esimerkki kertoo, mitä huonosti tehty avioehtosopimus merkitsee.

Vaimo sai tädiltään huomattavan metsäomaisuuden perintönä. Puolisoilla oli yksipuolinen avioehto, jossa miehen avio-oikeus oli suljettu pois, mutta sopimuksessa ei ollut mainintaa omaisuuden tuotosta.

Metsää oli vuosikymmenten saatossa hakattu, ja siitä oli saatu merkittävät tulot. Rahat oli käytetty pariskunnan omistamien kiinteistöjen hyväksi ja tehty isoja hankintoja.

Vaimo omisti metsän, mutta myyntituloja käytettiin pariskunnan yhteiseksi hyväksi.

Pariskunnan tiet erosivat ja erotilanteessa tehtiin ositus. Metsäpalsta pysyi vaimolla, mutta muu omaisuus ja metsästä saadut tuotot, jotka oli laitettu kiinteistöihin ja muihin hankintoihin, meni osituksessa puoliksi kummallekin puolisolle.

Jos tuotot olisi otettu mainittu avioehdossa, olisi vaimo saanut nekin hyväkseen.

Avioehtoa voi muuttaa, kun sen tekee ajoissa

Veronmaksajain keskusliiton oppaassa on esimerkki erotilanteessa olevasta avioparista, jolla on täysin poissulkeva avioehto. Pariskunta omistaa puoliksi 200 000 euron omakotitalon, johon kohdistuu yhteistä velkaa 160 000 euroa.

Ositussopimuksen mukaan puoliso A saa puoliso B:n 100 000 euron arvoisen talon puolikkaan ja ottaa vastatakseen 80 000 euron lainan. Hän maksaa lisäksi 20 000 euroa puolisolle.

Koska puolisoilla on avioehto, katsotaan lainan vastattavaksi ottaminen kauppahinnaksi, josta on maksettava 4 prosentin varainsiirtovero, 3 200 euroa.

Luovutusvoitosta ei makseta veroa, koska he ovat asuneet yhtäjaksoisesti yli kahden vuoden ajan vakituisena asuntonaan talossa.

Hyvällä verosuunnittelulla varainsiirtoverosta olisi vältytty lainan osalta, jos avioehtoa olisi muutettu ennen avioerohakemusta. Avioehtoa ei olisi tarvinnut purkaa vaan ainoastaan muuttaa.

Kesämökin piti pysyä suvussa, mutta toisin kävi

Esimerkkitapauksessa kyse on lapsettomasta avioparista, jolla avioehdon mukaan ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen eikä pariskunnalla ole testamenttiakaan.

Vaimon vanhemmat testamenttaavat hänelle suvun kesämökin. Mökki on suvulle kovin rakas ja se halutaan pitää suvussa. Vaimon kuollessa mies perii hänen omaisuutensa, mökinkin, koska mies on perintökaaren mukaan hänen lähin perillinen.

Jotta mökki ei olisi mennyt väärään sukuun, olisi vaimon suvun pitänyt määrätä siitä testamentissa. Tärkeää on muistaa, että ilman testamenttia lapsettoman pariskunnan aviopuolison omaisuuden perii hänen aviopuolisonsa – perintöoikeus pysyy avioehtosopimuksesta huolimatta.

Aviopuolisoilla voi olla avioehto ja samalla keskinäinen omistusoikeustestamentti puolison turvaamiseksi. Menettely ei ole asiantuntijoiden mukaan kovin viisas, sillä avio-oikeuden poissulkemisella leski menettää samalla verottoman tasingon. Testamentilla saamastaan omaisuudesta hän joutuu maksamaan perintöveroa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?