Korona ei kelpaa perusteeksi käteisestä kieltäytymiseen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Korona ei kelpaa perusteeksi käteisestä kieltäytymiseen

Euroopan keskuspankki tutki kuinka 10 euron seteli ja 1 euron, 10 sentin ja 5 sentin kolikot levittävät koronavirusta.

10 euron setelissä virus säilyi laboratorio-olosuhteissa jopa 72 tuntia.

8.9. 11:57

Koronapandemian myötä yhä useammassa paikassa ilmoitettiin, että käteinen ei kelpaa maksuvälineeksi. Tartuntariskillä tätä ei voi kuitenkaan perustella.

Euroopan keskuspankki (EKP) julkaisi elokuussa tutkimuksen käteisten eurojen mahdollisesta osuudesta koronaviruksen levittäjänä. Tutkimuksen valossa käteinen ei ole merkittävä tekijä viruksen levittäjänä.

Tutkimukseen valittiin 10 euron seteli, joka on yleinen vaihtoraha myös Suomessa. Seteli on päällystetty kulumisen estämiseksi kuten muutkin pienemmät setelit. Lisäksi EKP:n testissä olivat mukana 1 euron, 10 sentin ja 5 sentin kolikot. Kontrollikohteeksi oli valittu ruostumaton teräspinta. Testin tarkoituksena oli selvittää, kuinka kauan virus selviää kullakin pinnalla siihen asti, että virus ei ole enää havaittavissa.

Suomen Pankin rahahuollon asiantuntija Anja Harju kertoo tutkimuksen tuloksista blogikirjoituksessaan. Niiden mukaan laboratorio-olosuhteissa suurina annoksina pinnoille siirretty virus säilyi seteleissä ja kolikoissa noin 30 minuutista useaan päivään. 10 euron setelissä virus oli havaittavissa 72 tunnin jälkeen, 1 euron pinnalla 24 tunnin jälkeen, 10 sentin pinnalla 6 tuntia ja 5 sentin pinnalla 30 minuuttia.

Kolikoiden kohdalla lyhyempään aikaan vaikuttaa niissä käytetty kupari, jolla on todettu olevan antimikrobinen vaikutus.

Kolikon tai setelin pinnalla oleva tartuttamiskykyinen virus vaatii vielä pääsyn limakalvolle aiheuttaakseen tartunnan. Jo aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että virus ei leviä pinnoilta ellei niihin ole aivan hiljattain päässyt sairastuneen hengitystie-eritteitä.

EKP:n tutkimuksen mukaan seteleistä ja kolikoista sormiin siirtyvä viruksen määrä on niin pieni, että se ei riitä aiheuttamaan tartuntaa.

Harju kertoo, että Suomen Pankkiin on tullut useita kyselyitä tilanteista, joissa käteistä ei ole hyväksytty maksuvälineenä koronaan vedoten.

– Vaikka kauppiaalla on Suomessa sopimusvapauden perusteella oikeus valita hyväksymänsä maksuvälineet, niin koronan käyttö perusteena käteismaksusta kieltäytymiselle ei ole enää perusteltua, Harju kirjoittaa.

– Käteisellä on edelleen käyttäjäkuntansa eikä korona ole syy sen välttämiseen maksuvälineenä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?