OP: Täällä ovat kalleimmat ja halvimmat asunnot tuloihin suhteutettuna

Pääkaupunkiseudullakin on alueita, joilla asunnot ovat hinnoiltaan maan keskitasoa, jos hinnat suhteutetaan asukkaiden keskituloihin, Osuuspankki kertoo asuntomarkkinakatsauksessaan.

Helsingin Ullanlinnassa asunnot maksavat keskimäärin lähes 14 vuoden käytettävissä olevat tulot.

7.9.2021 12:28

Suomen kalleimmat asunnot ovat pääkaupunkiseudulla, mutta alueella on myös kaupunginosia, joissa asuntojen hinnat ovat maan keskiarvoa suhteutettuna asukkaiden keskituloihin, OP kertoo asuntomarkkinakatsauksessaan.

OP on mitannut asuinalueiden kalleutta suhdeluvulla, jossa asuntojen hankintahintaa verrataan alueen kotitalouksien käytettävissä oleviin mediaanituloihin. Mitä korkeampi luku, sitä kalliimmat asunnot suhteessa tuloihin.

Koko maan keskiarvo on 4,0, mikä tarkoittaa sitä, että keskikokoisen asunnon hankkimiseen tarvitaan neljän vuoden käytettävissä olevat tulot.

Pääkaupunkiseudun halvimmilla alueilla hinnat suhteessa tuloihin ovat lähellä maan keskiarvoa. Lähimmäs päästään Vantaan Vapaalassa, jossa suhdeluku on 4,1. Seuraavana listalla ovat niin ikään vantaalaiset kaupunginosat Martinlaakso, Hakunila ja Koivukylä-Havukoski, joissa suhdeluku on 4,5–4,6.

Helsingistä lähimmäs pääsivät Jakomäki-Alppikylä suhdeluvulla 4,6 ja Suurmetsä luvulla 4,8. Espoossa halvimmat ovat puolestaan Latokaski ja Laajalahti luvulla 4,8.

Korkeimmat suhdeluvut ovat Helsingin kalleimmilla postinumeroalueilla. Kalleimmat asunnot suhteessa tuloihin ovat Kaivopuiston ja Ullanlinnan alueella, jossa asunnosta saa pulittaa keskimäärin 13,7 vuoden käytettävissä olevat tulot.

Seuraavana listalla on muita kantakaupungin alueita, kuten Kaartinkaupunki ja Punavuori, joissa asunnot maksavat yli 12 vuoden keskitulot.

– Vaikka kotitalouksien tulot ovat näissä kaupunginosissa selvästi keskimääräistä suuremmat, ovat myös asunnot suhteessa tuloihin kalliimpia kuin muualla. On tärkeä huomata, että näillä kalleimmilla alueillakin lukema on kuitenkin noussut varsin maltillisesti. Asuntojen hinnat ovat kyllä nousseet, mutta niin ovat alueen asukkaiden käytettävissä olevat tulotkin, OP-ryhmän ekonomisti Joona Widgrén sanoo tiedotteessa.

Kymmenenneksi kallein suhteessa tuloihin on Espoon Otaniemi, jossa asuu paljon opiskelijoita ja jossa vuokra-asujien osuus asukkaista on yli 90 prosenttia.

Maan halvimmat asunnot ovat Joroisten Kuvansissa, Kemissä Pikku Berliini–Hepolan ja Torvio-Vainilan alueilla, Keiteleen keskuksessa ja Imatran Sotkulampi–Linnasuon alueella.

Kuvansissa asuntoon riittävät 1,2 vuoden keskimääräiset käytettävissä olevat tulot. Pikku Berliini-Hepolassa ja Keiteleellä tarvitaan 1,3 vuoden tulot ja Torvio-Vainilan ja Sotkulampi-Linnasuon alueilla 1,4 vuoden tulot.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?