Ilkka Herlin SK:ssa: Elokapina on täyttä asiaa

Cargotecin suuromistaja antaa suoraa tukea nuorten ilmastovaatimuksille.

Ilkka Herlin on jo pitkään tunnettu ympäristöasioiden puolestapuhujana. Kuva vuodelta 2019.

3.9.2021 19:00

Suomen varakkaimpiin henkilöihin kuuluva Ilkka Herlin kertoo Suomen Kuvalehden haastattelussa ymmärtävänsä nuorten huolen ilmastonmuutoksesta.

Tämä koskee myös Elokapina-liikkeen vaatimusta hallitukselle ilmastohätätilan julistamisesta.

– Jos elää ristiriidassa luonnon kanssa, niin onhan se sama kuin vetäisi itseään pikkuhiljaa hirteen. Elokapina on täyttä asiaa, Herlin toteaa.

62-vuotias Herlin on pörssiyhtiö Cargotecin suuromistaja ja hallituksen puheenjohtaja.

Herlin ja hänen vaimonsa Saara Kankaanrinta hankkivat seitsemän vuotta sitten Paraisilta 850 hehtaarin tilan. Tiluksilla sijaitsee Suomen vanhin säilynyt kartano eli 1400-luvulla rakennettu Qvidja eli Kuitian kartano.

Herlin on kymmeniä vuosia tehnyt työtä Itämeren hyväksi. Hän ja Kankaanrinta ovat perustaneet yhdessä palkitun Elävä Itämeri -säätiön.

Pariskunnalla on myös kaksi kokeiluyritystä. Näistä Soilfood jalostaa teollisuuden sivutuotteista eloperäisiä lannoitteita ja maanparannuskuitua, joilla voi rikastaa köyhtynyttä viljelymaata.

Q Power ratkoo puolestaan uusiutuvan energian varastointia. Yrityksellä on patentoituja teknologioita, joilla tuotetaan uusiutuvaa polttoainetta mikrobien avulla.

– Jolla voi korvata fossiilisia polttoaineita, Herlin sanoo.

Q Powerin reaktorit tuottavat mikrobien avulla hiilidioksidista ja vedystä uusiutuvaa metaania eli biometaania.

Uusiutuva metaani ei ole vielä lyönyt itseään läpi markkinoilla, Herlin sanoo, mutta Keravan Energian kanssa on jo aiesopimus uusiutuvan metaanin tuotannosta.

– Uusiutuvaa metaania voi valmistaa myös kaasuttamalla hiilivedystä, kuten muovista ja jätteistä, ja sitä törkyä maailmassa riittää, Kankaanrinta sanoo.

Lue lisää:

Saara Kankaanrinta ja Ilkka Herlin hankkivat 850 hehtaarin tilan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?