Ylen selvitys: ”Kevytyrittäjälle” jääkin käteen tuhansia euroja vähemmän kuin tavalliselle yrittäjälle

Ylen uutisten selvityksessä kevytyrittäjän kulut kasvavat selvästi suuremmiksi kuin omatoimisen toiminimiyrittäjän.

Kevytyrittäjyyttä markkinoidaan kevennetyn yrittäjyyden vaihtoehtona. Kuva Porin nuorten työpajalta.

2.9.2021 13:44

Ylen uutiset on selvittänyt niin sanotun kevytyrittäjyyden kuluja, jotka voivat yllättää ikävästi.

Kevytyrittäjyyttä mainostetaan muodoltaan varsinaista yrittäjyyttä kevyempänä yritysmuotona. Kyseessä ei kuitenkaan ole vaihtoehtoinen yritysmuoto, vaan laskutuspalveluiden keksimä markkinointitermi, Yle kertoo.

– Kevytyrittäjyys-termi voi olla harhaanjohtava. Meillä on Suomessa kaksi vaihtoehtoa, joko olet yrittäjä tai työntekijä, mitään kevytyrittäjyyden kaltaista välimallia ei ole, Ylen haastattelema Helsingin yliopiston työoikeuden dosentti, oikeustieteen tohtori Jaana Paanetoja sanoo.

Yle on laatinut esimerkkilaskelman, jossa yrittäjän vuotuinen laskutus on 31 000 euroa. Toiminimellä, ilman laskutus- tai kirjanpitopalvelua toimiessaan hänen käteen jäävä tulonsa olisi runsaat 19 000 euroa. Esimerkissä käytetyn Ukko.fi-laskutuspalvelun kautta laskutettuna käteen jäisikin vain runsaat 15 500 euroa.

Eroa selittävät muun muassa laskutuspalvelulle maksettavat palvelumaksut sekä arvonlisävero. Lisäksi laskelmassa eivät vielä ole mahdolliset verovähennykset. Yle huomauttaa, että toiminimiyrittäjä voi vähentää hankintojensa arvonlisäverot ja muita yritystoiminnan kustannuksia. Niin sanotulla kevytyrittäjällä nämä mahdollisuuden ovat rajatummat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?