Aki Kangasharju: Ovatko elintasosurffareita sittenkin suomalaistaustaiset itse?

Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju ottaa kantaa viime päivien kohuun ”loisivista elintasosurffareista”.

Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju huomauttaa, että pakolaisia on vain pieni osa maahanmuuttajista. Vähän koulutettujen maahanmuuttajien työllisyysaste on vähän koulutettuja suomalaistaustaisia parempi, hän sanoo.

27.8.2021 15:23

Keskustan eduskuntaryhmän uusi puheenjohtaja Juha Pylväs kohautti tällä viikolla nimittämällä osaa maahanmuuttajista sosiaaliturvalla loisiviksi elintasosurffareiksi.

– Kyllä me tarvitsemme Suomeen myös omalla työllään toimeentulevia osaajia ulkomailta. Sosiaaliturvalla loisivia elintasosurffareita sen sijaan emme tarvitse, Pylväs sanoi eduskuntaryhmän kesäkokouksessa pitämässään puheessa.

Pylväs pahoitteli seuraavana päivänä Facebook-päivityksessään sanavalintojaan, muttei puheensa sisältöä.

Lue lisää: Keskustan uudelta ryhmänjohtajalta kovaa retoriikkaa – paheksui ”sosiaaliturvalla loisivia elintasosurffareita”

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju ottaa Etlan sivuilla julkaistussa kolumnissaan kantaa keskusteluun maahanmuuttajien työllisyydestä.

Hänen mukaansa puhuminen elintasosurffareista ja haittamaahanmuutosta johtaa harhaan, sillä pakolaisia on vähän ja vähän koulutettujen maahanmuuttajien työllisyys on suomalaistaustaisia vähän koulutettuja korkeampi.

– Vaikka pakolaistaustaisten työllisyys on suomalaistaustaisia vähäisempää, he eivät surffaile lainkaan vaan pakenevat henkensä edestä.

Kangasharju huomauttaa, että pakolaisia on Suomessa YK:n määritelmän mukaan 0,4 prosenttia väestöstä. Euroalueella pakolaisia on 0,7 prosenttia ja Ruotsissa lähes 2,5 prosenttia väestöstä.

Toisekseen maahanmuuttajanaiset synnyttävät keskimäärin enemmän lapsia kuin suomalaistaustaiset, Kangasharju sanoo. Tämä osaltaan selittää sitä, että heidän työllisyysasteensa on 17 prosenttiyksikköä matalampi kuin suomalaistaustaisten naisten.

– On kuitenkin vaikea ymmärtää, miksi maahanmuuttajien suurempaa lasten määrää vastustettaisiin vähenevän työikäisen väestön maassa muista kuin rasistisista syistä.

– Vähän koulutettujen muuttajien työllisyys on puolestaan hyvä, joten sosiaaliturvaa he tarvitsevat vähemmän kuin vastaavat suomalaistaustaiset, Kangasharju jatkaa.

Vähän koulutettujen muuttajien työllisyys on hyvä, joten sosiaaliturvaa he tarvitsevat vähemmän kuin vastaavat suomalaistaustaiset.

Kangasharjun mukaan muissa EU-maissa syntyneiden vähän koulutettujen työllisyysaste oli ennen koronakriisiä 18 prosenttia korkeampi kuin Suomessa syntyneiden vähän koulutettujen.

Myös EU:n ulkopuolella syntyneiden vähemmän koulutettujen miesten työllisyys oli Suomeen tultua korkeampi kuin suomalaistaustaisilla, Kangasharju kirjoittaa.

Hänen mukaansa on myöskin virhepäätelmä ajatella, että vähän koulutetut maahanmuuttajat veisivät työpaikkoja vähän koulutetuilta suomalaistaustaisilta.

– Jos vähemmän koulutettujen muutto olisi liiallista, meillä ei olisi samaan aikaan näin paljon avoimia työpaikkoja.

– Ovatko maahanmuuttajien sijaan sittenkin varsinaisia surffareita suomalaistaustaiset itse?

Kangasharjun mukaan maahanmuuttopolitiikkaa pitää uudistaa ja lupaprosesseja joustavoittaa.

Korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien, etenkin EU:n ulkopuolelta muuttaneiden, työllisyysaste on suomalaistaustaisia heikompi. Sen vuoksi pitäisi luoda tapoja päivittää muuttajien osaaminen Suomen yhteiskuntaan sopivaksi, Kangasharju korostaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?