Kummat ajat jatkuvat vuokramarkkinoilla –ekonomisti: Osa omistajista voi jo alkaa myydä asuntoja

Vuokralaisilla on kerrankin mistä valita. Vuokrat ovat hiukan laskeneet, ja sijoittaja saattaa panna asuntonsa lihoiksi, kun riittävää tuottoa tai vuokralaista ei nopeasti löydy.

Etätyö ja opiskelu vähentävät vuokra-asuntojen kysyntää.

27.8.2021 16:26

Vuokramarkkinoilla vallitsi ainakin vielä kesällä poikkeuksellinen tilanne. Tilastokeskuksen mukaan vuokrailmoituksia oli kesäkuussa 34 000, joka on peräti 10 000 asuntoa enemmän kuin kaksi vuotta sitten kesäkuussa.

Tilastokeskuksen kokeellisen tilaston perusteella pääkaupunkiseudulla vuokrakohteiden määrä lähes kaksinkertaistui kahden vuoden takaisesta.

– Ennen koronaa oli vielä jonoja asuntonäytöillä, ja kilpailtiin kuka saa asunnon. Nyt tilanne on kääntynyt, Nordean ekonomisti Juho Kostiainen kertoo.

Runsas tarjonta parantaa vuokralaisen asemaa. Valinnanvaraa on aiempaa enemmän ja paikoin neuvottelun varaa, Kostiainen vinkkaa.

Kaupunkien välillä, mutta myös niiden sisällä, on paljon eroja.

Vuokranantajien kannattaa Kostiaisen mukaan pyrkiä pitämään kiinni vuokralaisista, sillä uuden vuokralaisen löytäminen voi kestää aiempaa kauemmin.

– Tyhjät kuukaudet voivat tiputtaa vuosituottoa selvästi enemmän kuin esimerkiksi vuokrankorotuksista pidättäytyminen tai jokin muu pieni vastaantulo vuokralaiselle, Kostiainen muistuttaa.

Pääkaupunkiseudulla poikkeuksellinen tarjonta on näkynyt Tilastokeskuksen mukaan vapaiden markkinoiden uudet vuokrasopimukset laskivat 1,7 prosenttia vuoden takaisesta. Muualla Suomessa uudet vuokrahinnat kääntyivät jo nousuun.

Syynä on tietysti korona. Korona-aikana vuokra-asuntojen kysyntää ovat vähentäneet etäopiskelu, etätyöt ja palvelusektorin heikko työllisyystilanne.

Samaan aikaan asuntosijoittamisen suosio kasvaa alhaisten korkojen seurauksena, mikä on puolestaan tuonut markkinoille lisää tarjontaa.

Kostiainen arvelee, että jos vuokra-asuntojen ylitarjonta jatkuu ennakoitua pidempään, osa vuokra-asuntojen omistajista voi alkaa myydä asuntoja, sillä asuntokauppapuolella kysyntää riittää.

Nordea ennakoi, että tilanne tasaantuu syksyllä. Korkeakouluopiskelijat ovat palaamassa osin lähiopetukseen kahden uuden ikäluokan voimin, ja palvelualojen työllisyys on parantanut huomattavasti tämän vuoden aikana.

– Näiden pitäisikin kasvattaa vuokra-asuntojen kysyntää loppuvuonna. Etätyöt jatkuvat kuitenkin monella, mitä osaltaan jarruttaa kaupunkiasuntojen tarvetta, Kostiainen arvioi Nordean vuokramarkkinakommentissa.

Vuokra-asuntojen ylitarjonta jäänee suurimmaksi osin väliaikaiseksi, mutta uudessa tasapainossa vuokrien nousu ei ehkä enää ole yhtä suurta kuin aiemmin kasvaneen tarjonnan ansiosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?