Mastercard näkee Pohjoismaat ja Baltian uuden digitaalisen maksamisen keihäänkärkenä – käteinen jäämässä selvään sivurooliin

Teknologian ja uusien maksutapojen omaksuminen vie aikaa, mutta pitkässä juoksussa mukavin tapa voittaa, Mastercardin Suomen maajohtaja Pekka Laaksonen sanoo.

Suurelle osalle suomalaisista maksuväline on edelleen yksinomaan pankkikortti.

Uudet maksamistavat kiinnostavat suomalaisia, mutta niihin liittyy vielä kysymyksiä.

Vaikka puhelimella taikka älykellolla maksaminen olisi jo mahdollista, on merkittävä syy tästä pidättäytymiseen yksinkertaisesti se, ettei sovellusta ole asennettu niihin.

Maksupalveluyhtiö Mastercard on julkistanut kyselytutkimuksen, jonka mukaan myös mobiilimaksamisen turvallisuus huolestuttaa yhä monia.

Mastercardin Suomen maajohtajan Pekka Laaksosen mukaan digitaaliset maksutavat ja etenkin mobiilimaksaminen tulevat kuitenkin jatkamaan yleistymistään, kun palveluntarjoajia tulee lisää ja kuluttajien luottamus kasvaa.

– Tiedämme kaikki, että muutos kuluttajien käyttäytymisessä ottaa aikansa, mutta kun hyödyt tulevat ilmi, omaksuminen lisääntyy, Laaksonen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa myös biometrinen tunnistaminen tulee yleistymään. Siinä maksamisen varmistamiseen käytetään esimerkiksi sormenjälkeä, mikä lisää turvallisuutta.

Jo mobiilimaksamista käyttävistä merkittävä osuus nimesi kyselyssä syyksi tähän mukavuuden ja nopeuden.

– Teknologian ja uusien maksutapojen omaksuminen vie aikaa, mutta pitkässä juoksussa mukavin tapa voittaa, Laaksonen totesi.

Tämä tuli esiin myös kyselyssä, missä vastaajat arvioivat mobiilimaksamisen yleistyvän selvästi tulevina vuosina.

Mastercardin kyselyn toteutti Kantar ja se tehtiin kuluvan vuoden kesäkuussa. Kyselyyn otti osaa tuhatkunta suomalaista.

Digitaalisuus muuttaa myös Mastercardin toimintaa. Pohjoismaiden ja Baltian maajohtajan Erik Gutwasserin mukaan yhtiöstä ei voi enää puhua puhtaana korttiyhtiönä.

– Emme itse asiassa ole korttiyhtiö enää, vaan maksuteknologiayhtiö, Gutwasser totesi.

Gutwasserin mukaan Pohjoismaiden ja Baltian merkitys on korostunut viime aikoina nimenomaan uuden digitaalisen maksamisen keihäänkärkenä, missä käteinen on jäämässä selvään sivurooliin.

Mastercard on ottanut osaa myös uuden pohjoismaisen maksualustan P27:n kehittelyyn. Lähiaikoina käyttöön tuleva alusta nopeuttaa maksuja Pohjoismaissa, mistä hyötyvät sekä yksityiset että yritykset.

P27 on kuuden pankin eli Danske Bankin, Handelsbankenin, Nordean, OP:n, SEB:n ja Swedbankin hanke. Reaaliaikainen rajat ylittävä maksujärjestelmä on lajissaan maailman ensimmäinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?